V New Yorku se zřítily dvě budovy. Zemřel jeden člověk

Zřícená budova v newyorském Harlemu

Zřícená budova v newyorském Harlemu Zdroj: CTK/AP

V newyorském Harlemu se po mohutné explozi zřítily dvě obytné budovy. Úřady potvrdily, že při neštěstí zemřel jeden člověk a nejméně 16 lidí bylo zraněno. Podle amerických médií jsou v troskách zřejmě stále uvězněni další lidé. Příčina výbuchu není oficiálně potvrzena, svědci však hovoří o tom, že před explozí byl na místě silně cítit plyn.

Na místě neštěstí zasahují týmy hasičů, kterým se již podařilo dostat požár pod kontrolu. K výbuchu došlo na rohu 116. ulice a Park Avenue ve čtvrti Harlem půl hodiny po deváté ráno (okolo 14:30 SEČ).

Televizní záběry ukazují hustý dým valící se z trosek, které jsou uprostřed bloku obytných budov. Obě zřícené budovy měly podle amerických médií šest podlaží. V přízemí byl obchod a sídlo církve, zbytek objektů tvořily byty.

„Už týdny jsme tu cítili plyn… Viděli jsme lidi létat z oken. Jsou to moji sousedé,“ řekla serveru nydailynews.com obyvatelka blízkého domu Ashley Riverová. Také podle dalších lidí žijících v této převážně hispánské části města mohl být za výbuchem únik plynu. Úřady však dosud příčinu exploze nepotvrdily.

Vedení hasičského sboru potvrdilo, že po výbuchu zemřel jeden muž a nejméně 16 lidí bylo zraněno. Zranění čtyř osob jsou vážná. V místě byl omezen provoz části nadzemní dráhy.

Podle stanice CNN bylo výbuchem zřejmě poškozeno několik okolních domů, kterým může také hrozit zřícení.