V Pekingu poprvé žije více miliardářů než v New Yorku

Finanční centrum Pekingu

Finanční centrum Pekingu Zdroj: CobbleCC via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská metropole Peking předstihla co do počtu dolarových miliardářů americké finanční centrum New York, který v tomto žebříčku až dosud dominoval. Uvedla to šanghajská firma Hurun, podle níž bylo loni v Pekingu 100 lidí s majetkem za miliardu (přes 24 miliard korun) a více dolarů, zatímco v New Yorku jich bylo jen 95. Hurun už loni spočítala, že Čína má více miliardářů než Spojené státy.

Peking získal pozici domova největšího počtu miliardářů díky tomu, že v něm přibylo 32 takto zámožných lidí, zatímco v New Yorku se jejich počet zvýšil jen o čtyři. Na třetím místě je Moskva se 66 miliardáři, následují Hongkong a Šanghaj, uvedla Hurun podle agentury AP.

V Čína se i přes zpomalování hospodářského růstu a otřesy na akciových trzích nadále enormním tempem tvoří bohatství. Počet dolarových miliardářů v celé Číně loni poprvé překonal počet miliardářů ve Spojených státech. Hurun registroval v Číně 596 miliardářů, zatímco v USA jich bylo 537. Oproti loňskému roku stoupl počet čínských miliardářů o 242.