V Portugalsku zatkli minulého premiéra. Kvůli aféře se zlatými vízy

Bývalý portugalský premiér José Sócrates

Bývalý portugalský premiér José Sócrates Zdroj: CC BY-ND 2.0: Ordem TOC; Flickr.com

V Portugalsku v rámci vyšetřování podvodů, praní špinavých peněz a korupce kolem udělování víz zahraničním investorům byl v pátek zatčen i šéf předchozí vlády José Sócrates. Dříve bylo již zatčeno asi 11 lidí včetně šéfa hraniční policie. Kvůli skandálu, který začal podemílat postavení vlády, odstoupil ministr vnitra Miguel Macedo.

Nová portugalská ministryně vnitra Anabela Rodriguesová nařídila v pátek rozsáhlé vyšetřování aféry kolem udělování takzvaných zlatých víz, která je v Portugalsku možné získat od roku 2012. Na 60 policistů a dalších odborníků ve stejný den provedlo několik razií. Sócrates byl zatčen po svém příletu na letiště v Lisabonu. Podle místních médií by mu soudce měl dnes sdělit, z čeho je podezřelý.

Portugalsko ve snaze přilákat zahraniční kapitál uděluje od října 2012 mimořádná víza zahraničním investorům. Ti musí v zemi dát buď nejméně 500 tisíc eur (13,8 milionu korun) do nákupu nemovitostí a ponechat si je nejméně pět let, nebo investovat jinak milion eur.

Opatření podle vlády už Portugalsku přineslo přes miliardu eur při udělení 1775 těchto víz, a to především čínským, ale i brazilským, ruským a jihoafrickým investorům. Podle vyšetřovatelů se ale zadržení rozhodli u řady cizinců falšovat údaje o jejich finančních možnostech a záměrech, za což inkasovali tučné úplatky.

Televizní komentátor

Sedmapadesátiletý socialista Sócrates řídil kabinet od roku 2005 do června 2011, kdy ho po volební porážce své strany nahradil současný sociálnědemokratický premiér Pedro Passos Coelho.

Sócrates byl již dříve spojován s jednou korupční aférou z doby, kdy byl ministrem životního prostředí. Jeho vyšetřování bylo nakonec v roce 2010 zastaveno. Po odchodu z vlády absolvoval kurs na vysoké škole v Paříži a poté v Portugalsku působil jako komentátor veřejnoprávní televize RTP.