V Rakousku se čeká další velká koalice

Favorité. Sociální demokraté v čele s Wernerem Faymannem (na snímku) si udržují nad
lidovci pětiprocentní náskok

Favorité. Sociální demokraté v čele s Wernerem Faymannem (na snímku) si udržují nad lidovci pětiprocentní náskok

Výsledek nedělních rakouských voleb je podle mnoha názorů předem jasný. „Pokud zvítězím a budu sestavovat vádu, obrátím se na ÖVP s cílem vytvořit velkou koalici,“ řekl sociálnědemokratický kancléř Werner Faymann. Průzkumy naznačují, že tak to dopadne. O překvapení by se ale mohly postarat malé strany.

SPÖ je v šetřeních první, před lidovci vede o tři až pět procent. Očekává se tedy, že vládnoucí partaje opět spojí síly. Jejich dosavadní spolupráce přitom nebyla vždy jednoduchá a problémy se dají očekávat i do budoucna. Například kolem plánu SPÖ na zavedení takzvané milionářské daně. Jiný scénář než jejich další soužití je však málo pravděpodobný.

Rakouské volbyRakouské volby

Faymann se přesto děsí možnosti, že by se lidovci dali dohromady se stranami napravo. Lídr ÖVP Michael Spindelegger to zcela nevyloučil, podle něj je vše otevřené. Na třetím místě průzkumů je s nepříliš velkým odstupem populistická strana FPÖ, která se netají přáním velkou koalici rozbít. Více než pětina voličů slyší na její agitaci, že Rakušané doplácejí na přistěhovalce a jiné země eurozóny. Není ani vyloučené, že svobodní lidovce předstihnou.

Rakouské volbyRakouské volby

Počítat je třeba i s euroskeptickou stranou miliardáře Franka Stronacha, přestože je její popularita na ústupu. Hlavním rizikem pro vytvoření velké koalice je však případný úspěch dalších malých partají. Posthaiderovský Svaz pro budoucnost Rakouska se v poslední době trochu vzpamatoval a blíží se potřebné čtyřprocentní hranici. Stejně je na tom i nová liberální strana Neos.

„Jestliže se do parlamentu dostanou obě malé strany, pak bude velká pravděpodobnost vzniku třístranné koalice,“ tvrdí Wolfgang Bachmayer z agentury OGM. To však ještě nemusí znamenat pravicovou vládu, alternativou je i připojení Zelených k SPÖ a ÖVP.

Německo je „Angie“. Kurz se nemění