V Řecku dostala vládní šanci radikální levice

Řecký prezident Karolos Papulias a šér Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras.

Řecký prezident Karolos Papulias a šér Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras. Zdroj: ctk

Řecký prezident Karolos Papulias pověřil sestavením kabinetu šéfa Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexise Tsiprase. Volby sice vyhrála konzervativní Nová demokracie (ND), její lídr Antonis Samaras však nedokázal získat dostatečnou podporu pro svoji vládu. Odborníci nevěští úspěch ani Tsiprasovi. Pomoc mu zatím slíbila Demokratická levice (DIMAR), může ale nabídnout jen 19 poslanců.

Nedělní volby dopadly tak, jak se mnozí obávali. Dvěma tradičním stranám – ND a socialistickému PASOK chybí k většině dvě poslanecká křesla. Do parlamentu se dostalo dalších pět stran: tři více či méně radikálně levicové partaje, konzervativní Nezávislí Řekové a krajně pravicový Zlatý úsvit.

Tsipras má v úmyslu vytvořit protievropsky laděnou vládu, která se postaví zády k „barbarským“ úsporným opatřením. Jednat ale chce se všemi vyjma úsvitu. „Vyčerpáme všechny možnosti, jak dosáhnout porozumění, zejména se silami nalevo,“ nastínil.

„Řekl jsem mu, že jestli chce, může se dát do tvorby levicového kabinetu s podporou Demokratické levice,“ uvedl šéf DIMAR Fotis Kuvelis. Strana byla přitom před volbami považována za naději ND a PASOK jako nejumírněnější z možných spojenců.

Naděje na tuto spolupráci ale není ztracena. I kdyby Tsipras získal pro svoji vládu všechny levicové strany včetně PASOK, nebude mu to stačit. Musel by přesvědčit i některou z pravicových partají. Jestliže selže, budou na řadě právě socialisté. A jejich předseda Evangelos Venizelos se netají tím, že by si přál koalici, jejíž základní snahou bude setrvání Řecka v eurozóně. Otázkou je, jak by vypadala dohoda o úsporách.

Otevřeně se však už hovoří i o nových volbách, padlo datum 17. června. Na další hlasování zjevně pomýšlí i Tsipras, který za jednu z podmínek pro koaliční spolupráci stanovil změnu volebního zákona. Nelíbí se mu bonus 50 křesel pro vítěze, který zvýhodnil pravici.