V Řecku se opět demonstrovalo proti státním úsporám

Řecko

Řecko

Policie dnes v řecké Soluni zasahovala slzným plynem proti rozvášněnému davu demonstrantů. Ti opět demonstrovali proti úsporným opatřením řecké vlády. Demonstranté na pořádkové síly útočili dělbuchy, kameny nebo zápalnými lahvemi. Protestů se zúčastnilo více než 17 tisíc rozhněvaných občanů. Policie zadržela téměř stovku osob.

Demonstrace se zúčastnili například studenti a anarchisté, ale také fanoušci místního fotbalového klubu Iraklis. V Soluni mimo jiné zvlášť demonstrovalo i několik tisícovek taxikářů proti reformě udílení licencí.

Protesty do Soluně svolaly mimo jiné dva největší řecké odborové svazy. Podobné akce v předchozích měsících provázely nepokoje a úřady se rozhodly rozmístit do soluňských ulic přibližně 5000 policistů.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a MMF mají Atény postupně získat půjčky ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), Řecko musí na oplátku razantně šetřit a provést úsporné reformy. Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur.