V Řecku zadrželi údajné české špiony, fotili vojenské objekty

špion, fotograf

špion, fotograf Zdroj: Profimedia

Policie v Řecku zadržela dva Čechy, které podezírá ze špionáže na ostrově Limnos na severovýchodě Egejského moře. Češi tam fotografovali vojenské objekty a tvrdí, že jen pořizovali záběry pro připravovanou počítačovou hru.

O víkendovém zatčení dnes informovala řecká média a zprávu potvrdil český konzulát v Aténách.

Podle řecké tiskové agentury APE-MPE byli dva muži ve věku 28 a 33 let zatčeni v neděli odpoledne a byli předvedeni k výslechu na místní prokuratuře. Videozáznam a fotografie prý pořizovali, aby graficky co nejvěrněji znázornili bitevní pole v chystané počítačové hře. Muži byli vyslýchání a jejich obvinění je vážné, prohlásila konzulka Blanka Kovacsová. Úřad je prý se zadrženými ve spojení.

Oba muži mají být převezeni na ostrov Lesbos, kde budou ve středu či ve čtvrtek vypovídat před prokurátorem ve správním středisku oblasti. „Je to možné,“ odpověděla konzulka na otázku, zda by mohli skončit u soudu. Zdůraznila ale, že spekulace o dalším osudu by jim jen uškodily.

Kontrola fotoaparátu a videokamery ukázala, že čeští občané pořídili snímky strategických vojenských objektů. Češi podle serveru listu Rossijskaja Gazeta tvrdí, že pracují pro společnost Bohemia Interactive a snímky pořizovali pro počítačovou hru situovanou na ostrov Limnos.

České hry jsou stále úspěšné, vedou tituly pro telefony

Pražská firma Bohemia Interactive Studio se na svých internetových stránkách prezentuje jako specialista na vývoj herního softwaru. Provádí výzkum v oblasti 3D grafiky, umělé inteligence a fyzikální simulace. Vyjádření jejích představitelů se zatím nepodařilo získat.

Zatčení přišlo téměř rok poté, co se vedení ostrova Limnos ohradilo proti již tehdy plánovanému virtuálnímu využití ostrova jako bojiště v české počítačové hře. Ostrovní samospráva namítala, že by zařazení ostrova do ultrarealistické válečné simulace mohlo poškodit turistický ruch, a navíc by narušilo strategickou bezpečnost. Nepřátelé by se totiž podle samosprávy mohli dostat k mapám ostrova ve vysokém rozlišení.

Limnos se nachází v prefektuře Lesbos v Egejském moři. Jeho historie sahá až do starověku a v řecké mytologii šlo o sídlo boha Hefaista. S rozlohou 477 kilometrů čtverečních poskytuje domov zhruba 18 tisíc obyvatelům. Jeho dvě největší města Myrina a Moudros mají 3400 respektive 4800 obyvatel.