V Rumunsku prý v korupční aféře figurují exministři i premiér

Victor Ponta

Victor Ponta Zdroj: CC: (CC BY 2.0)/ Partidul Social Democrat/wikimedia.org

V rozsáhlé korupční aféře, kterou v Rumunsku vyšetřuje protikorupční prokuratura (DNA), je zapleteno devět bývalých ministrů a několik podnikatelů. Po výpovědi důležitého svědka nyní podle médií padlo podezření i na současného sociálnědemokratického premiéra Victora Pontu a na jeho předchůdce v úřadu Adriana Nastaseho. Informují o tom zahraniční média.

Podle protikorupční prokuratury měli Ponta i Nastase vyvíjet nekalý vliv při realizaci smlouvy, která se týkala počítačového vybavení různých institucí a na níž se podílela i vláda. DNA v současné době vyšetřuje bývalé ministry spojů a školství, kteří postupně vedli tyto úřady od roku 2003. V rámci vládního programu vybavení škol počítači totiž nakupovali předražené licence produktů společnosti Microsoft od smluvního partnera Fujitsu Siemens Computers, který přitom nebyl určen na základě výběrového řízení. Cenový rozdíl dosahující milionů eur (desítek milionů korun) si někteří z ministrů prý nechali.

Jeden ze svědků DNA uvedl, že v roce 2004, kdy byl premiérem Nastase, se někdejší šéf společnosti Fujitsu Siemens Computers Claudiu Florica obrátil na tehdejšího vedoucího kontrolního úřadu Victora Pontu se záměrem získat účast na realizaci zmíněného programu komputerizace škol. To se mu také podařilo.

Nucená spolupráce

Společnost Siveco, která s vládou uzavřela kontrakt v hodnotě 200 milionů eur, tedy 5,5 miliardy korun, byla nucena připustit účast Floricovy firmy na dvou smlouvách souvisejících s hlavním kontraktem - jedna v hodnotě 16 a druhá 75,5 milionu eur. Sociálnědemokratická vláda pak tyto dvě smlouvy schválila.

Společnost Fujitsu Siemens Computers se Pontovi odměnila tím, že vybavila počítači sídlo mládežnické organizace Sociálnědemokratické strany (PSD), kterou nynější předseda vlády v té době rovněž vedl. Výdaje s tím spojené byly prezentovány jako dar.