V ukrajinské jaderné elektrárně došlo k nehodě, radioaktivita neunikla

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě Zdroj: Ralf1969, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny se stala nehoda. Podle ministra pro energetiku Volodymyra Demčyšyna nejde o závažnou událost a nehrozí žádný únik radiace. To potvrdil i Francouzský ústav pro jadernou bezpečnost IRSN, který na území Ukrajiny nezjistil žádnou neobvyklou radioaktivitu.

„Vím, že v jaderné elektrárně Záporoží došlo k nehodě,“ řekl premiér Arsenij Jaceňuk s tím, že požádal Demčyšyna, aby objasnil, kdy bude problém vyřešen a jaké budou přijaty kroky pro obnovení normálních dodávek elektrické energie pro celou zemi.

Podle Francouzů incident není pro obyvatelstvo ani životní prostředí nebezpečný. „Máme na střeše francouzského velvyslanectví v Kyjevě instalované dva senzory, přičemž ambasáda nic neobvyklého nesignalizovala,“ řekl zástupce IRSN pro střední a východní Evropu Michel Chouha. „Pokud by došlo k nehodě, dozvěděli bychom se o tom,“ dodal.

Potíže třetího bloku

K problému došlo na třetím bloku o výkonu 1000 megawattů. „Nic nehrozí. S reaktory nemáme žádný problém,“ řekl na brífinku Demčyšyn. Zároveň dodal, že potíže se „žádným způsobem“ netýkají samotné produkce elektrické energie. Blok by měl být opět uveden do provozu 5. prosince, upřesnil ministr.

Postižený blok je nyní odpojen od ukrajinské energetické soustavy, ačkoli podle ministra reaktor nadále pracuje normálně. „Jeho energetická produkce není využívána. Myslím ale, že problém bude vyřešen do pátku,“ řekl podle agentury Reuters.

Režim znemožňuje řetězovou reakci

Nicméně státní podnik Energoatom, který má provoz jaderných elektrárnách na starosti, upřesnil, že v pátek byl poškozen transformátor generátorové jednotky, což způsobilo automatické zastavení systému. Reaktor je podle firmy nyní v režimu, který znemožňuje řetězovou reakci.

Ukrajinské ministerstvo energetiky již v úterý odpoledne ohlásilo, že rozvodná síť v zemi se potýká s výkyvy a že za kolísáním v energetické soustavě může mimo jiné mimořádná oprava třetího bloku záporožského jaderného komplexu.

Výpadek zhoršil energetickou situaci v zemi

O výpadku třetího bloku této elektrárny dnes informovala agentura Interfax-Ukrajina. Odstavení bloku, kde je reaktor o výkonu 1000 MW, ještě více zhoršilo energetickou situaci země. Demčyšyn řekl, že chce kvůli potížím s distribucí energie požádat velké průmyslové odběratele, aby dobrovolně snížili svou spotřebu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) podle Reuters prozatím incident na Ukrajině nekomentovala. Podle mezinárodních dohod, přijatých po havárii jaderné elektrárny v Černobylu na tehdejší sovětské Ukrajině, musí státy tuto agenturu informovat o všech nehodách ve svých jaderných zařízeních, které by mohly mít dopad na další země.

Největší jaderná elektrárna v Evropě
- Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě a třetí největší na světě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW). Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě.
- Generuje asi polovinu jaderné energie na Ukrajině a více než pětinu z celkové elektrické energie vyrobené v zemi.
- Nachází se na jihovýchodě Ukrajiny u města Energodar u břehů Kachovské přehrady (na řece Dněpr).
- Stavět se začala 1. dubna 1981. První blok elektrárny byl spuštěn v listopadu 1984 a do komerčního provozu byl uveden v roce 1985. Druhý blok byl spuštěn v roce 1985, třetí v roce 1986 a čtvrtý v roce 1987. V roce 1988 bylo rozhodnuto o rozšíření o další dva bloky - pátý zahájil provoz v srpnu 1989 a šestý v roce 1995.
- V elektrárně je zaměstnáno asi 11 500 lidí.
- Vlastníkem je státní společnost Energoatom, která provozuje všechny čtyři fungující jaderné elektrárny na Ukrajině.
- Nehoda v Záporožské jaderné elektrárně postihla její třetí blok, a to již minulý týden; informace o tom ale byla zveřejněna až dnes.