V ukrajinském Dněpropetrovsku explodovaly čtyři bomby

Ukrajina, exploze

Ukrajina, exploze Zdroj: profimedia.cz

Východoukrajinský Dněpropetrovsk dnes zasáhla série několika výbuchů. Zraněno bylo témeř 30 lidí. Lidé panikaří, úřady je vyzvaly, aby zůstali doma. O motivaci pachatelů zatím není nic známo, generální prokuratura bude případy vyšetřovat jako teroristické činy. K útokům se zatím nikdo nepřihlášil.

Událost je varovná vzhledem k blížícímu se mistrovství Evropy ve fotbale, které se na Ukrajině uskuteční ve čtyřech městech, Dněpropetrovsk mezi ně nepatří.

K explozím došlo na čtyřech místech, k první krátce před jedenáctou hodinou SELČ na tramvajové zastávce v blízkosti Opery, poranila 13 lidí. „Výbušnina byla umístěna buď do tramvaje, nebo do koše. Celá zastávka je poškozená a tramvaj má vytlučená všechna skla,“ citoval list Ukrajinska pravda jednoho z přítomných.

Další výbuch nastal zhruba za půl hodiny u kina, při něm utrpělo zranění 11 osob, devět z nich byly děti. Třetí exploze poranila tři lidi, o zdravotních újmách přítomných posledního výbuchu nejsou informace. Čtvrtá bomba podle agentury Interfax vybuchla na téměř stejném místě jako první. Pátou nálož bezpečnostní síly zlikvidovaly, podle policie byly všechny bomby umístěny v odpadkových koších.

Do města, které je rodištěm vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, se okamžitě vydal ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, jenž odešel ze zasedání vlády. Doprava ve městě podle dostupných informací zkolabovala, lidé přetížili telefonní síť.

Opozice podle agentury AP nevylučuje, že za útoky stojí vláda. Mykola Tymenko ze strany Vlast Tymošenkové prohlásil, že kabinet se tak může pokoušet odvrátit pozornost od případu bývalé premiérky, která si odpykává trest za překročení pravomocí.

Fotbalová asociace UEFA ujistila, že má důvěru v bezpečnostní opatření, která přijaly místní úřady.“Uděláme vše pro to, abychom během Eura zajistili bezpečnost účastníků i hostů,“ řekl agentuře Interfax Oleksandr Birsan z ukrajinského přípravného výboru Eura 2012.