V USA a Kanadě mrzne víc než na Marsu. Počasí zablokovalo dopravu i vyučování

Doprava na mnoha místech se zastavila

Doprava na mnoha místech se zastavila Zdroj: CTK/AP

Mrazy nejvíce ohrožují bezdomovce
Města v USA a Kanadě se mění v ledová království
Města v USA a Kanadě se mění v ledová království
Do odklízení sněhu se zapojil i nový starosta New Yorku Bill de Blasio
Potíže se startováním pomáhali řešit i policisté
9
Fotogalerie
S největšími mrazy za poslední dvě desítky let se potýká americký Středozápad, kde v některých městech úřady doporučují obyvatelům, aby zůstali doma a vyhnuli se nebezpečně nízkým teplotám. Zledovatělé silnice, sníh a silný vítr komplikovaly dopravu a zrušeny byly tisíce letů. Dnes mají zůstat zavřené školy v Chicagu i v jiných částech země. Podle meteorologů se vlna nebývalých mrazů posouvá k východnímu pobřeží USA.

Americká meteorologická služba již v neděli upozornila, že za arktickou studenou frontou se do severní a střední části USA budou šířit nejnižší teploty za posledních dvacet let. V kombinaci s nárazovými větry tyto teploty ohrožují život. Erin Ruberry, editorka amerického naučného kanálu Discovery, k současným mrazům řekla, že je v Kanadě a USA větší zima, než na Marsu. „Podle zpráv sondy Curiosity je na Marsu -29 stupňů a ve Winnipegu -31,“ uvedla pro srovnání.

Zimní počasí si v USA a Kanadě v posledních dnech vyžádalo nejméně 16 životů. „Je to prostě nebezpečný mráz,“ řekl agentuře AP meteorolog ze státu Missouri Butch Dye.

Pro noc na pondělí předpovídali meteorologové v Severní Dakotě minus 35 stupňů Celsia, v Madisonu ve Wisconsinu minus 29 stupňů a minus 27 v Minneapolisu, Indianapolisu a Chicagu. Silný vítr však vnímání chladu zvýrazňuje. Podle meteorologů tak má mráz v kombinaci s větrem účinek více než minus 50 stupňů Celsia, přestože naměřená teplota není tak nízká.

Úrady doporučují na řadě míst USA nevycházet. Pro bezdomovce jsou připraveny ubytovnyÚrady doporučují na řadě míst USA nevycházet. Pro bezdomovce jsou připraveny ubytovny | CTK/APNa nechráněných částech těla mohou během pouhých několika minut vzniknout omrzliny. Nejohroženější jsou bezdomovci.

Podle webu Flightaware.com, který sleduje situaci v letecké dopravě, v USA v neděli nabralo zpoždění přes 7300 letů a 3514 letů bylo zrušeno. Na zasněženém O'Hareově mezinárodním letišti v Chicagu se zpoždění dotklo poloviny všech letů.

Červený stupeň dopravního ohrožení

Státní školy kvůli mrazům zůstanou v pondělí zavřené na celém území státu Minnesota. Podobné opatření čeká školy v Chicagu, St. Louis a Milwaukee, stejně jako v dalších městech ve státech Wisconsin, Illinois, Indiana či Iowa.

Mrazy v USA vytvářejí ledové scenérieMrazy v USA vytvářejí ledové scenérie | CTK/APŘidiči mají vyrážet do ulic jen v případech nouze

Mrazivé vlně předcházelo silné sněžení, které přineslo přes 30 centimetrů čerstvého sněhu. Některá města se tak prakticky zastavila. Starosta Indianapolisu Greg Ballard vyhlásil „červený“ stupeň dopravního ohrožení, takže do ulic mohou řidiči jen v případě nouze. Naposledy toto varování město vydalo v roce 1978.

V St. Louis ve státě Missouri jsou uzavřena muzea, nákupní střediska i kina. V několika státech zůstanou dnes zavřené státní úřady a soudy.

Má mrznout i na Floridě

Odradit se ale nenechali fanoušci a hráči amerického fotbalu v Green Bay ve státě Wisconsin, kde se v neděli hrálo ligové utkání domácích Green Bay Packers s týmem San Francisco 49ers, přestože při zahájení byla teplota na hřišti minus 15 stupňů Celsia. Podle amerických médií šlo o jednu z nejnižších teplot, za jakých se utkání fotbalové ligy NFL kdy hrálo. Před vyprodaným hledištěm domácí vyhráli 23 ku 20.

Pod bod mrazu mají tepltoy klesnout v úterý i na Floridě, kde vývoj počasí sledují především pěstitelé citrusů. Aby bylo ovoce poškozeno, musela by teplota pod minus dva stupně Celsia trvat aspoň čtyři hodiny, uvedl mluvčí sdružení floridských pěstitelů.