V4 se opět sejde kvůli imigrantům. Bude ladit postoj před summitem EU

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministři zahraničí visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) se v pondělí sejdou v Praze na mimořádném jednání o uprchlické krizi, jemuž bude přítomen i jejich protějšek z Lucemburska, které nyní předsedá EU. Informoval o tom šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna a potvrdila to mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle ní půjde o pracovní koordinační schůzku, ze které zřejmě nevzejde jednotné stanovisko nebo společná deklarace.

Podle Varšavy by ale visegrádské země během schůzky chtěly sjednotit svůj postoj před středečním bruselským mimořádným summitem EU. Obdobná schůzka za účasti německého ministra se v české metropoli konala 11. září, rozpory v názorech na přerozdělování migrantů se tehdy během ní vyřešit nepovedlo.

Pondělní pražská schůzka je podle Schetyny motivována právě snahou sjednotit různé pohledy na přijímání uprchlíků. „Chceme dosáhnout stavu, v němž budou jednotlivé země rozhodovat, kolik běženců chtějí a jsou schopny přijmout,“ řekl ministr polské agentuře PAP. Povinné kvóty podporované Německem a dalšími západoevropskými zeměmi nejsou podle něho řešením současné situace.

Lagronová uvedla, že pondělní schůzky se zúčastní i ministři zahraničí dalších zemí Evropské unie. Potvrzené účastníky Černínský palác plánuje zveřejnit v pondělí dopoledne.