Válka nervů: ruské stíhačky v Sýrii pronásledují německá letadla

Letouny Panavia Tornado německé Luftwaffe

Letouny Panavia Tornado německé Luftwaffe Zdroj: Debbie Lockhart, U.S. Air Force

Ruské letouny pravidelně „stínují“ německé průzkumné stroje Tornado při jejich misích nad Sýrií. K žádnému konfliktu zatím nedošlo, píše deník Rheinische Post s odvoláním na německou armádu.

Šestici průzkumných letadel Panavia Tornado, která startují ze základny v tureckém Incirliku, nad Sýrií sledují ruské stíhačky Su-35. Ruští piloti přitom neprovádějí žádné útočné manévry.

„Tato setkání probíhají profesionálně, nedošlo k žádným střetům,“ řekl listu velitel centra vzdušných operací německé armády Joachim Wundrak. „Doprovodné akce Moskvy“ považuje za politickou provokaci.

Rusové se těmito operacemi snaží zdůraznit, „že na rozdíl od mezinárodní koalice proti Islámskému státu v zemi působí na základě pozvání legitimní syrské vlády“, řekl Wundrak. Aktivnější než dříve je také syrské letectvo, které Moskva vyzbrojila novými letouny a vrtulníky.

Přeplněné nebe

Nad Sýrií a Irákem se nyní pohybuje přes sto bojových letadel a neznámý počet dronů. Aby se zabránilo kolizím, zřídily USA a Rusko „horkou linku“, na které se navzájem informují o plánovaných misích, uvedl Wundrak.

Německo vojenský podporuje mezinárodní koalici proti IS od prosince. Průzkumné letouny Panavia Tornado se pohybují ve výšce 4000 až 6000 metrů, do akce vyrážejí několikrát denně.