Vatikán mírní tón v debatě o sexu, zvažuje historickou změnu postoje

Papež František

Papež František Zdroj: CC BY 2.0: Vincit via Flickr

Svatý stolec po stovkách let připouští, že většina řadových katolíků nerespektuje církevní učení o rodinném životě - a hodlá se nové skutečnosti přizpůsobit.

Říjnový synod katolických biskupů ve Vatikánu bude mít na programu minimálně jedno výbušné téma, a sice sex. Největší křesťanská církev si je vědoma toho, že její učení se dostalo do neudržitelné vzdálenosti od reality života drtivé většiny lidí v 21. století, a nehodlá tuto skutečnost ignorovat.

Vyplývá to z pětasedmdesátistránkového dokumentu, jenž bude mít funkci podkladu pro říjnové jednání synodu a jeho obsah dostala k dispozici média. Materiál vyzývá církev, aby byla tolerantnější ve věci antikoncepce a plánování sexuálního a rodinného života obecně.

Více tolerance

Podobně dokument volá i po větším pochopení pro homosexuály. Ačkoli se nadále staví proti homosexuálním sňatkům, požaduje, aby „církev přijala pod křídla víry děti homosexuálních párů se stejnou důstojností“, jako činí u dětí vzešlých ze vztahů heterosexuálních (ačkoli přísně biologicky vzato nic jako „dítě vzešlé z homosexuálního vztahu“ neexistuje.) Takto cituje dokument britský deník The Daily Mail, z textu není jasné, jestli formulace je přímým citátem či nikoli.

Dokument vznikl vyhodnocením dotazníku, jejž Vatikán letos na jaře zaslal tisícům katolíků po celém světě. V dotazníku zjišťoval míru porozumění věřících katolickému učení stran sexu a s ním spojených otázek, jako je homosexualita, manželství, rozvod a podobně. Zároveň se jich ptalo na to, do jaké míry se jejich životy shodují s církevním učením.

Odpovědná volba

Z odpovědí duchovních, akademiků i řadových věřících vyšlo najevo, že „pro mnoho katolíků dnes pojem odpovědného rodičovství zahrnuje i společnou volbu té nejodpovědnější formy antikoncepce“. Zásady hlásané církví ohledně „předmanželského sexu a antikoncepce jsou dnes běžně vnímány jako narušování intimního života páru“, říká dokument.

Podle informací Daily Mailu nikdo neočekává, že by biskupský synod měl nějak zásadně přehodnotil učení Vatikánu ohledně uvedených témat, ale „bude se těmto problémům věnovat“. „Nebudeme před ničím zavírat oči,“ řekl Monsignor Bruno Forte, jeden z autorů dokumentu.