Ve Středozemním moři zachránili 129 migrantů včetně žen a dětí

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Loď Bourbon Argos organizace Lékaři bez hranic (MSF), pohybující se ve Středozemním moři mezi Libyí a Sicílií, zachránila dalších 129 migrantů, včetně 15 žen a tří děti. Organizace o tom informovala na svém twitterovém účtu. Běženci i nadále připlouvají rovněž na řecké ostrovy Lesbos, Chios a Samos.

Z řeckých ostrovů v Egejském moři uprchlíci směřují do řeckého vnitrozemí, jen v pátek jich do aténského přístavu v Pireu připlulo dalších 1700. Většina míří do bohatších zemí EU, zejména do Německa a Švédska. Z Řecka tak putují dále na Balkán do Makedonie a Srbska. Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.

Od půlnoci do pátečních devíti hodin večer vstoupilo do Chorvatska 3339 migrantů, informoval chorvatský deník Jutarnji List. Od začátku migrační krize pak prošlo zemí celkem 536077 běženců. A jak chorvatský deník poznamenal, očekává se, že se proud uprchlíků v příštích dnech nezastaví. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos do Itálie připlulo asi 150 tisíc migrantů a na 820 tisíc se dostalo přes moře do Řecka. Na 3700 osob při této cestě podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo.