Ve Švédsku bude žít bez dokladů dalších 46 tisíc migrantů, odhadují úřady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Švédský imigrační úřad předpokládá, že v nadcházejících třech letech zmizí z dohledu úřadů a přejde do ilegality 46 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl.

„Bude to prudké zvýšení,“ uvedl šéf pohraniční policie Per Löwenborg k odhadům očekávaného vývoje. V loňském roce podobně zmizelo 7330 lidí, kterým úřady odmítly udělit azyl.

Část odmítnutých uchazečů podle odhadů Švédsko opustí, většina však v zemi zůstane a bude zde žít bez dokladů. „Je to obrovské množství lidí, kteří zmizí. Je to problém. My najdeme jen deset až dvacet procent z nich,“ řekl Löwenborg. Dodal, že v současné době nejsou úřady v pátrání po pohřešovaných běžencích úspěšné, neboť to nepatří mezi hlavní úkoly.

Odkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EUOdkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EUOdkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EU | eurostat

Středisko pro běžence bez dokladů odhaduje, že ve Švédsku v současné době mimo povědomí úřadů žije 30 až 50 tisíc migrantů. Domnívá se také, že ve skandinávské zemi zůstane většina lidí, která nedostane uprchlický status. „Myslím, že to bude mít strašné následky,“ řekl Sten-Erik Johansson ze zmíněného střediska. „Vědí, že musí žít mimo pravidla společnosti,“ dodal.

Švédsko, které má 9,8 milionu obyvatel, v loňském roce přijalo více než 163 tisíc žadatelů o azyl. Švédská vláda mezitím zpřísnila azylové podmínky, aby proud běženců mířících do země zpomalila. Obnovila také ostrahu jižní hranice, což zkomplikovalo cesty mezi Dánskem a Švédskem.