Vědci spočítali stromy. Na světě jich jsou tři biliony

Stromy, stromy, stromy

Stromy, stromy, stromy Zdroj: archiv

Vědci z Yaleovy univerzity spočítali stromy na planetě a došli k překvapivému závěru. Na světě jich je mnoho násobně více, než se domnívali, konkrétně 3,04 bilionu. Na jednoho člověka tak připadá 422 stromů.

Autoři dosud nejpodrobnější studie zabývající se zalesněním planety využili satelitní snímky i sčítání v terénu. Vytvořili tak první celosvětovou mapu hustoty lesního porostu. Zároveň zjistili, že dosavadní odhad založený jen na satelitních snímcích byl značně podhodnocený. Počet stromů na zemi totiž podle něj činil 400 miliard.

Zatímco hustota porostu vědce překvapila, upozorňují, že počet stromů stále klesá. Od počátku lidské civilizace před 12 tisíci lety klesl o 46 procent, každý rok je pokáceno 15 miliard stromů. Sázení nových stromů a přirozené množení tuto ztrátu snižují asi na deset miliard stromů ročně.

Světová mapa hustoty stromůSvětová mapa hustoty stromůSvětová mapa hustoty stromů | Yaleova univerzita

„Míra dopadu lidské činnosti je ohromující,“ uvedl spoluautor studie Thomas Crowther. „Samozřejmě jsme očekávali, že vliv lidí bude významný, ale neočekávali jsme, že budou vůbec nejsilnější faktorem,“ dodal.

Mapa vznikla na základě bezmála 430 tisíc sčítání na zemi ve více než 50 státech. Mezery na mapě, kde neprobíhalo měření v terénu, byly doplněny pomoci dat z oblastí s podobným charakterem životního prostředí. Údaje z Kanady a severní Evropy tak například posloužily pro zpřesnění údajů ze satelitních snímků severu Ruska.

Kolik stromů je na planetě? Podívejte se na video

Nejhustší lesy na planetě se nacházejí na severu Severní Ameriky, ve Skandinávii a Rusku. Převážně jehličnaté lesy tvoří 750 miliard stromů, tedy asi 24 procent celkového počtu na zemi. Největší plochu zabírají tropické lesy s 1,3 miliardy stromů.

Crowther upozornil, že nové sčítaní nic nemění na dosavadních výzkumech o ukládání oxidu uhličitého v lesích ani nezmírňují dopady odlesňování. Přesnější údaje ale pomohou výzkumníkům v řadě oborů.