Venezuela čelí nedostatku surovin. Není ani na rakve

Při nedávném pohřbu bývalého venezuelského prezidenta Jaimeho Lusinchiho se ještě na rakev dostalo. Jiné pohřby ale bylo kvůli nedostatku nutné odložit

Při nedávném pohřbu bývalého venezuelského prezidenta Jaimeho Lusinchiho se ještě na rakev dostalo. Jiné pohřby ale bylo kvůli nedostatku nutné odložit Zdroj: ctk/ap

S všudypřítomným nedostatkem některých základních komodit se Venezuelané musí vyrovnat i po smrti. Chybějící suroviny způsobily propad výroby rakví až o 30 procent a zpožďují pohřby.

Výpadky výroby ve venezuelské státní slévárně Sidor ovlivnily i zdánlivě vzdálená odvětví. Pohřební ústavy si stěžují na nedostatek rakví, jejichž výrobcům docházejí kovové pláty, píše agentura AP. „Některé továrny jsou paralyzované, jiné nakupují silnější pláty,“ řekl agentuře Pedro Navarro, bývalý předseda místní asociace výrobců rakví.

Po některých potravinách či toaletním papíru se na pomyslném seznamu nedostatkového zboží ve Venezuele objevuje další položka. Nejde přitom jen o kovové díly. Podle společnosti Ataudes Venezuela se stále obtížnější sehnat i lepidla, barvy, laky či látky.

„Pokud budou věci pokračovat jako dosud, tak během dvou až tří měsíců podle mého odhadu nebudou k dispozici žádné rakve,“ uvedl šéf firmy Juan Carlos Fernandez. Už příští měsíc jeho firma sníží objem výroby na polovinu.

V zemi s 30 miliony obyvatel působí asi 50 výrobců rakví. Od začátku roku vyrobili o 20 až 30 procent rakví méně. Poptávka po rakvích ve Venezuele navíc v posledních letech trvale roste, svůj podíl na tom má i jeden z nejvyšších počtů vražd vzhledem k počtu obyvatele na světě.

Situace se rychle zhoršila v posledních měsících, kdy vláda kvůli nedostatku hotovosti omezila objem zahraničních měn, které jsou k dispozici pro dovoz. Centrální banka od března nevydala „Index nedostatku“ udávající, jaké množství surovin nelze aktuálně pořídit. Předtím dosahoval 26,9 procenta.