Venezuela zavede víza pro Američany, prý kvůli špionáži

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro Zdroj: CC BY 3.0 BR: Fabio Rodrigues Pozzebom/ABr

Venezuela zavede vízovou povinnost pro občany Spojených států a omezí počet amerických diplomatů, kteří mají povolení působit na jejím území. Oznámil to venezuelský prezident Nicolás Maduro. K přijetí nových opatření ho prý přinutilo americké „vměšování“ a obavy o bezpečnost země vzhledem k tomu, že venezuelské úřady údajně v nedávné době zadržely několik amerických občanů zapletených do „špionážních aktivit“.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou dlouhodobě napjaté, v únoru je navíc vyostřilo Madurovo tvrzení, že Spojené státy pomáhají venezuelské opozici k uskutečnění státního převratu. Washington toto obvinění označil za absurdní.

Maduro v sobotu vystoupil na protestním shromáždění proti imperialismu, kde rovněž mluvil o seznamu amerických představitelů, kteří budou mít nově zákaz vstupu do země. Na seznamu figuruje například bývalý prezident George Bush mladší, bývalý viceprezident Dick Cheney, předseda zahraničního výboru Senátu Bob Menendez či bývalý šéf CIA George Tenet. Podle prezidenta jde o odpověď na americký zákaz vstupu uvalený na členy venezuelské vlády.

Maduro ostře kritizoval prezidenta Baracka Obamu za to, že prý „arogantně“ odmítl vzájemná jednání. „Je mi líto pane prezidente, že jste zašel do této slepé uličky,“ řekl Maduro.

Oznámil také, že Venezuela zadržela několik amerických občanů, které podezřívá ze špionáže. Byl mezi nimi údajně i pilot amerického letadla, který u sebe měl řadu dokumentů. Jména ale nezveřejnil. Americká strana se zatím ke krokům Venezuely nijak nevyjádřila, protože o nich oficiálně nemá žádné informace.

Amerických turistů ve Venezuele v posledních letech prudce ubývá. Loni tam za prvních devět měsíců přijelo 36 tisíc Američanů, tedy asi polovina počtu, který tam jezdil ještě před dvěma lety. Podle amerických úřadů proto budou mít nová opatření větší dopad spíše na lidi, kteří do Venezuely jezdí služebně.