Venezuelská opozice slaví zisk ústavní většiny. Je blíže referendu o prezidentovi

Příznivci venezuelské opozice slaví volební vítězství

Příznivci venezuelské opozice slaví volební vítězství Zdroj: ctk/ap

Demokratická opozice ve Venezuele tvrdí, že v nedělních volbách získala ústavní většinu v parlamentu. Podle agentury Reuters opoziční vůdci oznámili, že vyhráli „klíčové“ dvě třetiny poslaneckých křesel. Přiblížili se tak jednomu ze svých hlavních cílů: prosadit referendum o sesazení současného prezidenta Nicoláse Madura v příštím roce. Ústřední volební komise tvrzení o dvoutřetinové většině zatím nepotvrdila.

Se dvě třetinami, tedy se 112 místy v parlamentu, by dosavadní koalice několika opozičních stran mohla zásadně promlouvat do chodu země ve chvíli, kdy se Maduro může pokusit začít vládnout pomocí prezidentských dekretů. Svého času takto postupoval předchozí prezident Hugo Chávez, který tak obcházel vzpurný parlament. Přijít by mohly také zásadní změny v mocné justici, kde vrcholové pozice podle všeho zastávají hlavně Madurovi příznivci.

Dosavadní opozice i s prostou nadpoloviční většinou již přebírá kontrolu nad tím, jak bude vypadat příští státní rozpočet. Rovněž může zahájit parlamentní vyšetřování nejasného hospodaření a případného zneužívání moci současnou vládou. Prosadit může i zákon o amnestii, což už avizovala před volbami, když slibovala propuštění politických vězňů.

Vítězům voleb také stačí už třípětinová většina k odstranění vládní ministry, jimž může jednotlivě vyjadřovat parlament nedůvěru.