Venezuelští prezidentští kandidáti soutěží v populismu

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro Zdroj: reuters

Venezuelci budou v neděli vybírat nástupce Huga Cháveze, opozice má tedy po pouhém půlroce znovu šanci zvrátit směřování země. Její energický kandidát Henrique Capriles však nesvádí jen boj s úřadujícím prezidentem Nicolásem Madurem, ale i s duchem zesnulého populárního vůdce. „Volte mě! Nicolás není Chávez, já nejsem opozice. Jsem řešení,“ vyzývá voliče.

Maduro, který dostal od Cháveze požehnání k řízení země, si je ale dobře vědom síly odkazu světoznámého odpůrce kapitalismu. V kampani proto vsadil na příbuzné bývalého prezidenta. Zapojil do ní například pět jeho bratrů, kteří v televizi vzpomínali, jak sourozenci v dětství hrávali kuličky ve stínu mangovníků. „Rodina je zde s tebou, aby splnila Chávezova nařízení a jeho dědictví. Nicolás Maduro může být lidmi schválen, aby pokračoval v Bolívarově revoluci,“ prohlásil Adán Chávez.

Pro případ, že vzpomínky na vůdce u voličů nezaberou, sáhl Maduro k osvědčenému prostředku svého učitele – zajistit si vděk nejchudších. Slíbil postupné zhruba 40procentní zvýšení minimální mzdy do konce roku. Stejný závazek přitom ve snaze stáhnout Madurův náskok vyslovil i zastánce „moderního levicového brazilského modelu“ Capriles. Zvedne prý i penze a vytvoří nová pracovní místa v soukromé sféře.

Lidem navíc vysvětluje, že vládnoucí elitě jde o všechno, jen ne o jejich blaho. „Jsou socialisté jen na povrchu. Jejich chování je, musím říct, brutálně kapitalistické. Podívejte se, jak se oblékají, v jakých autech jezdí, kolik mají bodyguardů,“ rozhořčoval se na mítinku.

Henrique CaprilesHenrique Capriles | reuters

Opozice také ukázala, že využívání Chávezovy rodiny v kampani je dvousečnou zbraní. Mnozí její členové jsou ve vysokých politických funkcích nebo ve vedení ropné firmy PDVSA. Odpůrci Madura tvrdí, že jeho zvolením bude pokračovat zažitý klanový nepotismus.

Některé průzkumy ukazují, že se Caprilesovi podařilo snížit odstup pod deset procent hlasů, analytici mu přesto nedávají velké šance na vítězství. Podle mnohých názorů by potřeboval ještě měsíc či dva času, aby ho lidé skutečně začali srovnávat s bývalým řidičem autobusů Madurem, a ne s duchem jeho předchůdce.