Věřitelé Ukrajiny navrhli úpravu dluhu, Kyjev prý ale nespolupracuje

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Výbor věřitelů Ukrajiny předložil Kyjevu svůj podrobný návrh restrukturalizace ukrajinského dluhu. Návrh je podle něj kompromisem mezi cílem Ukrajiny snížit zadlužení a zájmy investorů, kteří se chtějí vyhnout výraznému snížení hodnoty dluhopisů. Výbor současně uvedl, že zatím neviděl, že by se ukrajinská vláda významně zapojila do jednání o počátečním návrhu předloženém před čtyřmi týdny. Kyjev naopak obvinil věřitele z toho, že sami nejsou ochotni jednat.

Členy výboru věřitelů je pět předních soukromých držitelů ukrajinského dluhu. Celkem chce Ukrajina restrukturalizovat dluh ve výši 23 miliard dolarů (561 miliard korun) a těchto pět věřitelů vlastní dluh za zhruba deset miliard dolarů.

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard dolarů, který Kyjevu schválil Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard dolarů a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent.

Ukrajina do restrukturalizace zahrnula veškeré nesplacené dluhopisy prodané do konce února 2014. Kromě státních dluhopisů se restrukturalizace bude týkat i dluhopisů vydaných státními bankami nebo železnicí.

Kyjev navrhuje, aby dohoda o restrukturalizaci byla dokončena před červnovou návštěvou zástupců MMF

Ukrajinské ministerstvo financí později podrobilo věřitelský výbor kritice a obvinilo jej z „nedostatečné transparentnosti, netečnosti a nedostatku dobré víry“. „Výbor se ve svých veřejných prohlášeních zaměřuje výlučně na aspekt likvidity a odmítá uznat cíl dluhové udržitelnosti,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj výbor prokazuje „nedostatek ochoty“ k jednání, odmítá zveřejnit své plné členství a „nekonstruktivně“ komunikuje přes média.

Ukrajinské ministerstvo financí již dříve oznámilo, že bude požadovat v rámci restrukturalizace dluhu nejen prodloužení splatnosti dluhopisů, ale i snížení jejich nominální hodnoty a snížení úroků.

Ruské dluhopisy za tři miliardy

Pouhé prodloužení splatnosti je podle ministerstva nedostatečné a nevyřešilo by současné problémy země. Věřitelé původně navrhli jen prodloužení splatnosti. S tím vláda zatím souhlasila pouze v případě dluhu státních bank.

Kyjev navrhuje, aby dohoda o restrukturalizaci byla dokončena před červnovou návštěvou zástupců MMF. Ti budou v zemi zkoumat vývoj situace a plnění podmínek pomoci.

Významným věřitelem Ukrajiny je i Rusko, které vlastní dluhopisy za tři miliardy dolarů. Moskva už několikrát dala najevo, že se restrukturalizace dluhu nehodlá zúčastnit.