Většina nejnebezpečnějších města světa leží v Latinské Americe

Ozbrojení Mexičané brání své obce před kriminálními gangy

Ozbrojení Mexičané brání své obce před kriminálními gangy Zdroj: ctk

Honduras, Venezuela, Mexiko a El Salvador, to jsou země, na jejichž území se nachází pět nejnebezpečnějších měst v celosvětovém měřítku. Nejvyšší počet vražd se loni odehrál ve venezuelském Caracasu.

Podle aktuální zprávy mexické nevládní organizace Rada občanů pro veřejnou bezpečnost a trestní soudnictví leží až 86 procent nejvíc násilných měst světa v Latinské Americe. Srovnání se zaměřuje jen na města s více než 300 tisíci obyvateli a nezahrnuje válečné zóny.

Trend přitom zůstává od roku 2011, kdy organizace začala seznam sestavovat, totožný. Důvodem je pašování drog, války gangů, politická nestabilita, korupce i chudoba. Například v metropoli San Salvador se počet vražd za rok téměř zdvojnásobil. Data tak ukazují na 1900 případů ve městě čítajícím 1,8 milionu obyvatel.

nejnebezpečnějších města světanejnebezpečnějších města světa | Rada obcanu pro verejnou bezpecnost a trestni soudnictvi

Důvodem je především konec příměří mezi vládou a drogovými gangy, uvádí The Economist. Vzrostl také počet nebezpečných měst v Brazílii. Zatímco před pěti lety jich bylo v seznamu čtrnáct, v současnosti se jejich počet vyšplhal na dvacet jedna. Optimistický výhled má naopak Mexiko, za stejné období poklesl počet jeho měst v žebříčku z dvanácti na pět.

Kromě Latinské Ameriky figurují v porovnání pouze Spojené státy a Jižní Afrika. Konkrétně se jedná o čtyři americká města. Vyniká mezi nimi Baltimore, který se posunul na devatenácté místo seznamu. Vedle něj jde o města St Louis, Detroit a New Orleans. V Jižní Africe si nelichotivé postavení připsala místa Johannesburgo, Nelson Mandela Bay a Durban.

Profil: Neprůstřelný El Chapo, mexický Robin Hood

Konec tropického ráje? Ostrov Margarita doplácí na Chávezův socialismus