Vídeň zlevní městskou dopravu

Tramvaj, Vídeň

Tramvaj, Vídeň Zdroj: kolaz E15

Zatímco většina velkoměst v Evropě jízdné postupně zdražuje, Vídeň se vydává opačným směrem. Od příštího května výrazně srazí cenu kuponů v MHD. Roční má stát o pětinu méně, měsíční o desetinu. Mírně zato zdraží krátkodobé jízdenky.

Roční jízdenka, která nyní vyjde na 449 eur, bude tak od května příštího roku stát 365 eur. Měsíční kupon je za 49,50 eura, nově za 45 eur. Na rozdíl od místních obyvatel budou muset sáhnout hlouběji do kapsy návštěvníci. Jednorázová jízdenka stoupne z 1,80 na 2 eura, týdenní lístek ze 14 na 15 eur. Pokuta za jízdu načerno se zvedne ze 70 na 100 eur.

Na zlevnění jízdného lákali před rokem před zemskými volbami voliče vídeňští zelení. Tehdy slibovali, že by roční jízdenka mohla stát kulatých sto eur. Takovou částku nyní člověk vydá za dva měsíční kupony. Svého záměru se zelení nechtěli vzdát ani poté, co loni v říjnu vůbec poprvé usedli v zemském kabinetu. Jejich šéfka Maria Vassilakouová musela tehdy přiznat, že kvůli nutným úsporám v rozpočtu a nižším příjmům města se slib nepodaří úplně splnit.

Nicméně menší vládní strana na změně tarifů trvala a koaliční sociální demokraté s ní nakonec našli společnou řeč. Vídeň označuje dohodu za „rudozelený úspěch“.

Sociálnědemokratický starosta Michael Häupl rozhodnutí zdůvodnil tím, že se Vídeň stává dvoumilionovou metropolí, což si žádá i jiný přístup k dopravě. Na tiskové konferenci řekl, že právě takovou novou cestou se vláda vydává.

„Naším cílem je nadchnout pro veřejnou dopravu ještě víc lidí,“ uvedl šéf vídeňského kabinetu. Některé dopravní experty ale zlevňování nenadchlo. Podle nich víc cestujících do MHD nepřivede a ještě připraví dopravní podnik o peníze. A ten je nutně potřebuje, aby udržel vysoký standard. Podle Vassilakouové zůstává firma dál ekonomicky „na jisté půdě“.