Vídeň zůstává levicová. SPÖ odolala náporu svobodných

Vídeňský socialistický starosta Michael Häupl u místních voleb

Vídeňský socialistický starosta Michael Häupl u místních voleb Zdroj: ctk/ap

Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) zřejmě odolala rekordní podpoře konkurenční krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vyhrála regionální volby ve Vídni. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnila rakouská televizní stanice ORF. Socialisté podle něj získali 39,5 procenta hlasů a svobodní 30,9 procenta.

Navzdory porážce je letošní podpora svobodných rekordní. Nejlepšího výsledku se zatím podařilo ve vídeňských volbách svobodným dosáhnout v roce 1996, kdy pod vedením Jörga Haidera získali 28 procent hlasů.

Vídeň je považována za baštu levice. SPÖ vládne rakouské metropoli už od roku 1945. Z dalších stran Zelení podle průzkumu získali 11,6 procenta a konzervativní Rakouská lidová strana (ÖVP) 9,5 procenta. Strana nové Rakousko (NEOS) má 6,2 procenta.

Rakouská média svorně označují volby ve Vídni za nejdůležitější regionální volby letošního roku. Nečekaně se hlavním předvolebním tématem stala otázka migrace, odkud také plyne rekordní podpora svobodných. Ti se ostře stavějí proti migraci a jejich předseda dokonce nedávno požadoval výstavbu plotu na rakouských hranicích po vzoru Maďarska. Socialisté mají k žadatelům o azyl pozitivní přístup.