Vinu za Ficův neúspěch na sebe vzal Maďarič

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) přiznává volební pořážku, vpravo od něj stojí šéf jeho kampaně Marek Maďarič

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) přiznává volební pořážku, vpravo od něj stojí šéf jeho kampaně Marek Maďarič Zdroj: ctk

Od slovenského premiéra Roberta Fica se po prohře v prezidentských volbách očekávala sebereflexe. Média spekulovala o změnách ve vládě, psala o možné výměně na ministerstvu hospodářství, které vede nestraník Tomáš Malatinský. Smer ale zatím provedl jen drobnou změnu. Na postu místopředsedy strany skončí Marek Maďarič, jenž řídil Ficovu kampaň.

„Je to rozhodnutí, které je v souladu s mojí představou politické kultury,“ řekl Maďarič. Před kláním přitom tvrdil, že je tato kandidatura výhradně záležitostí premiéra. Někdejší scenárista, který zůstává ministrem kultury, patřil mezi místopředsedy vládní strany, označované za Ficovy nástupce.

„Maďarič ztratil politické body a vypadl ze čtyřky potenciálních nástupců alespoň na nějaký čas,“ řekl Pravdě politolog Tomáš Koziak. Podotkl, že šéf kampaně nenese za výsledek vinu sám. „Smer by měl sáhnout i do regionálních struktur. Z toho by měl vyvodit zodpovědnost, protože tyto struktury nedokázaly zmobilizovat veřejné mínění ve prospěch svého předsedy,“ zdůraznil.

Účastníci schůzky vedení Smeru tvrdili, že se mluvilo o volbách, žádné konkrétní rozhodnutí však nepadlo. Ficova výrazná prohra s Andrejem Kiskou se více bude probírat na mimořádném sjezdu, který by se mohl konat v květnu. Na něm by také strana měla vytyčit priority pro druhou polovinu vládního období.

Kvůli volebnímu neúspěchu rezignoval na post šéfa poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Kandidát tří opozičních stran nasbíral v prvním kole jen 3,3 procenta hlasů.

Zahraniční tisk: Ficova porážka zatřásla Slovenskem

Politologové: Ficova pozice je i nadále silná, určitě se z volby poučí

Profil: Slováci si zvolili Antifica. Andreje Kisku ale neznají