Visa a MasterCard prý obnovily služby pro klienty ruské banky SMP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lotus Head via Wikimedia

Platební společnosti Visa a MasterCard obnovily služby pro klienty ruské banky SMP, jejíž hlavní akcionáře zasáhly americké sankce kvůli ruskému postupu na Krymu. Zákazníci banky pak nemohli uskutečňovat transakce prostřednictvím platebních karet. Informovala o tom agentura Reuters.

Washington ve čtvrtek uvalil sankce na 20 Rusů, kteří podle něj měli podíl na ukrajinské krizi. Byli mezi nimi i Boris Rotenberg a jeho starší bratr Arkadij, který získal velké zakázky při přípravě olympijských her v Soči. Oba jsou spolumajiteli banky SMP.

SMP v pátek označila krok společností Visa a MasterCard za nelegální. Sankce se podle ní týkaly akcionářů, a ne klientů banky. „Jsme rádi, že oba největší mezinárodní platební systémy vyslyšely naše argumenty a změnily rozhodnutí blokovat všechny transakce banky SMP,“ uvedla dnes banka v prohlášení.

Společnosti: Kritéria sankcí se už na banky nevztahují

MasterCard dnes potvrdil, že opět poskytuje služby klientům banky. Firma ale neuvedla, proč změnila své původní opatření. Visa pak uvedla, že ji americká vláda informovala o tom, že může ustoupit od omezení vůči SMP a dalším dvěma ruským bankám, protože se na ně kritéria sankcí nevztahují.

SMP je 40. největší bankou v Rusku s aktivy v objemu asi pět miliard dolarů. Kromě ní americké sankce zasáhly klienty i dalších ruských bank, například finančního ústavu Rossija.