Visa a Mastercard zůstanou v Rusku, pomohou s novým systémem

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Americké kartové společnosti Visa a Mastercard slíbily, že zůstanou v Rusku, a to i přes nová pravidla, která jim prý mohou činnost v zemi zkomplikovat. Kromě toho navrhly vytvořit v Rusku své vlastní provozovatele platebních transakcí. Uvedla to agentura Reuters. Zástupci firem se účastní ekonomického fóra v Petrohradě.

Podle nových pravidel, která schválil ruský parlament, mají zahraniční kartové společnosti centrální bance zaplatit vysoký záruční vklad, aby mohly v zemi působit. Představitelé Visa a Mastercard se dnes v Petrohradu sešli s členy ruské vlády, aby o těchto nových regulích jednali. Obě firmy tvrdí, že nová pravidla by jejich činnost v Rusku zkomplikovala, odchod z Ruska ale v plánu nemají.

„V Rusku zůstaneme za jakékoli situace,“ řekl šéf společnosti MasterCard v Rusku Ilja Rjabij. Šéf Visa v Rusku Andrew Torre uvedl, že firma po dnešním setkání doufá, že bude možné najít kompromisní řešení. Kartové společnosti jednaly o vzniku systému bezhotovostních transakcí v Rusku, o vzniku systému pro obsluhu platebních karet a o tom, co je možné pro ně udělat, sdělil Rjabij.

Rok a půl příprav

Ruský ministr financí Anton Siluanov novinářům řekl, že plány firem Visa a Mastercard na vytvoření dceřiných společností potrvají zhruba rok a půl. Do té doby prý budou pracovat se stávajícími ruskými platebními systémy. Visa a Mastercard přestaly poskytovat služby pro platební transakce klientům několika ruských bank poté, co Spojené státy kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu na jaře uvalily cílené sankce na vybrané ruské činitele a na banku Rossija.

Rusko pak přišlo s balíkem opatření, která mají v Rusku usnadnit vznik vlastního platebního systému. Jedno z těchto opatření ukládá zahraničním kartovým společnostem platit od 1. července ruské centrální bance každé čtvrtletí záruční vklad ve výši 25 procent jejich průměrného denního obratu v Rusku.