Vítěz v bitvě sankcí? Tureckým vývozcům stouply zakázky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Ruské společnosti po uvalení embarga na dovoz vybraných potravin ze západních zemí zvýšily své zakázky u firem v Turecku. Země byla loni pátým hlavním dodavatelem potravin do Ruska. Podle tureckého ministra hospodářství dává ruské embargo Turecku příležitost zvýšit vývoz nejen potravin, ale i spotřebního zboží.

Moskva minulý týden zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, USA, Austrálie, Norska a Kanady. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

„Poptávka z Ruska na turecké produkty se zvýšila poté, co byla zavedena omezení na obchod s USA a s Evropskou unií,“ řekl Reuters předseda Tureckého shromáždění vývozců (TIM) Mehmet Büyükeksi.

Büyükeksi očekává podstatné zvýšení vývozu drůbeže a potravin z mořských živočichů. Turecko by mohlo uspokojit i zvýšenou poptávku po ovoci a zelenině, sdělil také. TIM prý úzce spolupracuje s tureckými ministerstvy hospodářství a zemědělství na zjednodušení postupu pro vývoz do Ruska. Büyükeksi také uvedl, že ruská delegace by příští týden mohla navštívit zemi.

Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci v pondělním rozhovoru s Reuters uvedl, že ruský zákaz na dovoz vybraných potravin ze Západu je pro Turecko příležitost zvýšit vývoz spotřebního zboží. „Jednáme o naplnění jejich potřeb a o co největším využití této příležitosti,“ sdělil mimo jiné. Ankara o prohloubení obchodní spolupráce s Ruskem podle ministra začala jednat dlouho předtím, než Moskva minulý týden informovala o embargu. Předmětem jednání byla prý i případná účast Turecka v celní unii, která kromě Moskvy zahrnuje Kazachstán či Kyrgyzstán.

Polepší si také Latinská Amerika

Turecko a latinskoamerické státy jako Brazílie tak z ruského rozhodnutí zakázat velkou část dovozu západních potravin pravděpodobně vyjdou jako největší vítězové.

Brazilské úřady již udělily desítkám provozů na zpracování hovězího, kuřecího a vepřového masa povolení pro export do Ruska. Brazilský tajemník pro zemědělskou politiku minulý týden uvedl, že Brazílie vidí v ruském zákazu dovozu řady západních potravin obrovskou příležitost pro svůj export masa a obilnin.

Podle ruského ministra zemědělství Nikolaje Fjodorova, kterého dnes citoval Reuters, dostalo povolení k vývozu na ruský trh za uplynulý týden zhruba 100 nových brazilských potravinářských firem.