Vítr do zad pro Obamu: nezaměstnanost klesla na 7,8 procenta

Barack Obama si může krátce před volbami alepoň částečně oddechnout. Nezaměstnanost v USA klesá

Barack Obama si může krátce před volbami alepoň částečně oddechnout. Nezaměstnanost v USA klesá Zdroj: profimedia.cz

Americká nezaměstnanost v září klesla na 7,8 procenta, nejnižší hodnotu za poslední téměř čtyři roky. Zpráva přišla právě včas pro prezidenta Baracka Obamu před blížícím se volebním kláním, shodují se americká média.

Nezaměstnanost meziměsíčně klesla o 0,3 procenta a dostala se nejníže od ledna 2009, kdy Obama nastoupil do úřadu. Zaměstnavatelé našli místa pro 114 tisíc pracovníků. Statistici také přehodnotili a tím vylepšili svá data za leden a srpen letošního roku.

Podle Bílého domu je klesající nezaměstnanost důkazem pokračujícího ozdravování ekonomiky. „Stále ale ještě zbývá spousta práce, kterou je třeba udělat,“ upozornil šéf ekonomických poradců amerického prezidenta Alan Krueger.

Dnešní statistika o nezaměstnanosti je předposlední, která vyjde předtím, než se Obama 6. listopadu utká se svým vyzyvatelem Mittem Romneym o prezidentský úřad. Říjnová data se objeví jen čtyři dny před hlasováním a na volebních preferencích tak nejspíš už mnoho nezmění.

Podle Romneyho statistika naopak potvrdila tvrzení republikánů, že Obamova politika ekonomice škodí. „Takto skutečné zotavení nevypadá,“ prohlásil. „Pokud budu zvolen, dosáhneme pomocí politiky podporující růst skutečného ozdravení a vytvoříme 12 milionů nových pracovních míst a rostoucí příjmy pro každého,“ slíbil.

Obama zdůraznil, že od února 2010 vzniklo v soukromém sektoru pět milionů pracovních míst. Vyzval také k „novému ekonomickému patriotismu“, což si představuje jako zvýšení výdajů na vzdělávání, energetiku a investice do dalších oblastí, které by urychlily ekonomický růst.

V noci na včerejšek proběhla první ze tří předvolebních debat prezidenta a jeho republikánského oponenta. Mezi hlavní probíraná témata patřila i otázka nezaměstnanosti a podle komentátorů Romney úřadujícího amerického prezideta v diskuzi .