Vláda sní o Francii bez nezaměstnanosti

Francouzský prezident François Hollande

Francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk

Ministři francouzské vlády dostali od prezidenta Françoise Hollanda za úkol popsat své představy vlasti v roce 2025. Traktáty hovořící o zemi s plnou zaměstnaností, kvalitním bydlení pro všechny a auty se spotřebou litru paliva na 50 kilometrů vyvolaly posměch a kritiku na pravici.

„Rozumím tomu, že raději hledí do budoucna, jelikož tato vláda ani neví, jakou cestou se vydat tento podzim,“ prohlásil opoziční poslanec Eric Ciotti.

Nepopulární Hollande je přitom na optimistické vlně i ohledně nejbližší doby. Tvrdí, že země má nejhorší za sebou. Povzbudila ho nedávná data, podle nichž HDP Francie v uplynulém čtvrtletí vzrostl o 0,5 procenta. To je nejlepší výsledek za jeho prezidentování.

Analytici ale výkon ekonomiky snižují, podle nich se stěží bude opakovat. Podotýkají například, že za spotřebu domácností je z velké míry třeba vděčit špatnému počasí, kvůli kterému musely topit. „Francouzská konkurenceschopnost se vůbec nezlepšila, spotřebitelská důvěra zůstává stále velmi nízká a Hollandův slib zvrátit růst nezaměstnanosti se zatím vůbec neplní,“ uvedla podle Bloombergu analytička Jeniffer McKeownová z londýnské Capital Economics.

Ministr financí MoscoviciMinistr financí Moscovici|Profimedia.czFrancouzský ministr financí Pierre Moscovici o své představě o stavu země v roce 2025:

Dosažení plné zaměstnanosti je realistické.

Podobně smýšlí i veřejnost. Podle aktuálního průzkumu dvě třetiny Francouzů nevěří, že krize je zažehnána. Absurdní jim musí připadat představa, že lze do dvanácti let stlačit jedenáctiprocentní míru nezaměstnanosti na nulu. Mnohé firmy totiž pokračují v propouštění či zvažují částečně stěhování do zahraničí. Mezinárodní měnový fond (MMF) míní, že lidí bez práce ještě přibude.

Byznysmenům ani odborníkům se nelíbí, že vládní recept na krizi stále příliš cílí na růst daní. Stěžují si i na nevypočitatelnost hospodářské politiky, která brzdí investice. MMF tvrdí, že zotavení bude záviset na tom, zda se podaří rozptýlit nejistotu firem i spotřebitelů ohledně zavádění dalších daní.

Zlé jazyky navíc tvrdí, že socialisté pasivně čekají na příhodné vnější podmínky, které povzbudí francouzský export. Všichni jsou ale především zvědaví, jak si nyní prezident poradí s rozpočtem na příští rok a penzijní reformou.