Vláda v Kyjevě se hádá o obranu země

Prezident Oleksandr Turčynov a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Prezident Oleksandr Turčynov a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zdroj: CTK

Ukrajinská reprezentace je nejednotná v otázce obrany země. Ozývají se hlasy, že reakce vlády jsou slabé, kvůli čemuž se změnilo vedení ministerstva obrany. Ve chvíli, kdy NATO varuje před srocováním ruských sil na hranicích země, doutnají v koalici osobní spory.

V souvislosti s krymskou krizí podal demisi ministr obrany Ihor Teňuch. Admirála nahradí velitel pohraniční služby Mychailo Koval. Teňuch byl nařčen z nečinnosti, kvůli níž prý Kyjev ztratil základny a lodě.

Výtky se snášejí i na hlavu šéfa parlamentu a úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova. Má spory hlavně s lídrem strany UDAR Vitalijem Kličkem. Boxerský šampion naznačil, že by zákonodárci mohli jednat o Turčynově odvolání.

„Ruská okupace trvá a reakce země zůstává pomalá a slabá. Strategická rozhodnutí se schvalují v zákulisí a společnost jim nerozumí,“ prohlásil Kličko. Turčynov poté nabídl demisi, pro byli dva poslanci.

Obavy před vpádem Rusů

V zemi sílí obavy před vpádem Rusů na kontinentální území. Tuto možnost očividně považuje za reálnou i NATO. „Ruské síly, rozmístěné poměrně blízko u ukrajinských hranic, vynikají vysokým počtem a velice dobrým výcvikem,“ řekl americký generál Philip Breedlove. Ukrajinská pohraniční služba hlásí, že Rusové k hranici neustále stahují techniku, stěžuje si na provokace. Tvrdí například, že jejich vrtulníky a drony narušují ukrajinský vzdušný prostor.

Není jasné, jak bude vypadat stahování loajalních sil z Krymu. U ukrajinského vojska chce údajně zůstat přes čtyři tisíce lidí z bezmála devatenácti tisíc, kteří tam působili před okupací. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že jen Moskva rozhodne, zda si s sebou z Krymu odnesou svou výzbroj. V ruských rukou zatím zůstává i rozsáhlý ukrajinský armádní majetek na poloostrově včetně lodí. „Putin dostal dar v hodnotě dvaceti miliard dolarů,“ míní bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko.

Mrtvý radikál
Na Volyni byl zastřelen nepřehlédnutelný radikál Oleksandr Muzyčko, známý i jako Saško Bilyj. Podle policie zemřel při zatýkání, když použil zbraň jako první. Jednapadesátiletý Muzyčko v první čečenské válce velel oddílu ultranacionalistické UNA-UNSO, nyní vtělené do Pravého sektoru. Moskva ho viní z mučení a zabití ruských zajatců. Na Ukrajině měl opakovaně problémy se zákonem. Neshodl se ani s nynějším vedením země. Slíbil, že ministra vnitra Arsena Avakova pověsí jak psa. Sektor nyní žádá ministrův odchod.