Volby na Slovensku vyhrál Smer, Fico ale chtěl víc

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Anna Vackova, E15

Vládní socialisté premiéra Roberta Fica sice vyhráli Evropské volby na Slovensku, strana ale v Evropském parlamentu ztratí jeden z dosavadních pěti mandátů. Dalších šest křesel z celkového počtu 13 slovenských europoslanců si rozdělí čtyři partaje, jež jsou členy konzervativní Evropské lidové strany. Volební účast byla rekordní nízká, dosáhla jen 13,05 procenta.

Ficovu stranu podpořilo 24,09 procenta voličů. To je mnohem méně než naznačovaly předvolební průzkumy, podle kterých Směr-SD mohl získat v eurovolbách až kolem 38 procent hlasů, což by znamenalo zisk šest až sedmi mandátů. Vládní strana, jejíž předseda Fico neuspěl v březnových prezidentských volbách, chtěla z hlediska počtu získaných křesel europoslanců alespoň potvrdit výsledek z roku 2009.

Tři opoziční strany SDKU-DS, KDH a Most-Híd, jakož i neparlamentní Strana maďarské komunity, které všechny patří k evropským lidovcům, si rozdělí dalších šest křesel v EP.

Potřebnou pětiprocentní hranici, která na Slovensku zaručuje zisk poslaneckého křesla v EP, překonaly kromě zmiňované pětice stran ještě další tři politická seskupení. Shodně jeden mandát obsadí opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, stejně jako neparlamentní strana Nova, k níž se hlásí někteří nezávislí poslanci slovenského parlamentu.

Europoslancem se stane rovněž předseda liberální strany Svoboda a solidarita Richard Sulík. Nesouhlas jeho strany s pomocí zadluženým zemím eurozóny vedl v roce 2011 k pádu tehdejší slovenské vlády premiérky Ivety Radišové.

Volební účast na Slovensku dosáhla historického minima. Před pěti lety se eurovoleb v zemi zúčastnilo necelých 20 procent obyvatel země, což bylo nejméně ze všech členských států EU.

Slovensko vyhlíží prezidentské volby. Kisku chce vystřídat aktivistka i místopředseda Evropské komise. Více zde>>>