Volby v Rusku předznamenaly skandály

Vladimir Putin na boxu

Vladimir Putin na boxu Zdroj: ctk

Rusové v neděli zvolí poslance Státní dumy. Vládnoucí Jednotné Rusko zřejmě s přehledem zvítězí, jeho výsledek však bude stěží tak dobrý jako minule. Skóre hlasování přesně ukáže, nakolik lidem vadí předpokládaný návrat Vladimira Putina do Kremlu. Média v posledních týdnech plní skandály, které naznačují, že se strana snaží udržet svoji silnou pozici za každou cenu.

„Neztrácí moc, ale zjišťuje, že ztrácí lidi,“ řekl podle Reuters na adresu Putina zdroj z jeho okolí. Předvolební průzkumy ukazují, že vládní partaj zřejmě v parlamentních volbách přijde o ústavní většinu. Putin zatím nemá důvod k obavám o výsledek březnových prezidentských voleb. Přesto by se rád vyhnul většímu neúspěchu v nynějším hlasování, který by ho mohl připravit o podporu podnikatelských kruhů a politických elit.

Experti podotýkají, že v zájmu Jednotného Ruska není příliš vysoká účast, z té by zřejmě měly užitek spíše další strany. Přestože je ve hře dost, kampaň je letos podle odborníků mimořádně klidná. Partaj, jejíž kandidátku vede prezident Dmitrij Meveděv, se může spoléhat na výraznou podporu tradičních médií. Jednotné Rusko je navíc předem napadáno z toho, že si hodlá vypomoci manipulací.

Na hlasování má dohlížet kolem šesti stovek zahraničních pozorovatelů. Už nyní je ale hlášena řada stížností. Nevládní organizace Golos uvádí, že zhruba třetinu ze čtyř tisícovek ohlášení, která dosud dostala, se týká nátlaku. Lidé si prý často stěžují, že je šéf nutí hlasovat pro Jednotné Rusko. Média přetřásala kupříkladu také výpověď studenta prestižní školy. Tvrdil, že jemu a jeho kolegům bylo naznačeno, že by univerzita mohla přijít o státní příspěvek na nové koleje.

Vladimir Putin u zubařeVladimir Putin u zubaře | ctk

Putin: Bez silné vlády nás čeká krize

Premiér Vladimir Putin vsadil v předvolební kampani na hrozby hospodářskou krizí. Zároveň ale lidem slibuje zlepšení životních podmínek, ovšem ne za cenu zadlužování státu. Je podle něj třeba zatočit se sociální nespravedlností a vytvořit silnou střední třídu.

Putin nedávno zdůraznil, že je mimořádně důležité, aby Jednotné Rusko ve volbách získalo maximum hlasů. Jinak prý parlament nebude efektivní, což bude mít pro zemi katastrofální důsledky. Dodal, že by Rusko bez silného vedení mohlo čelit obdobným ekonomickým problémům jako Evropa nebo USA.

Odborníci přitom míní, že Putin zdaleka nesplnil očekávání obyčejných Rusů, kteří věřili ve zlepšení svých životních podmínek. Premiér v současnosti slibuje, že nová Státní duma bude „sociálně zaměřená“, jak jen státní kasa dovolí. „Všechny rozpočtové výdaje musí být založeny na skutečných rozpočtových příjmech. Na skutečných!“ zdůraznil. Putinovi nahrávají poslední údaje o stavu ruské ekonomiky. V říjnu zaznamenala dosud největší meziměsíční růst v letošním roce. HDP v porovnání se zářím stoupl o 0,9 procenta. V prvních deseti měsících v porovnání se stejným obdobím předchozího roku vzrostl o 4,3 procenta.
Čísla pomohla k upevnění rublu vůči euru a dolaru.

Podle dosavadních vládních plánů se však Rusové spíše než finančních injekcí do sociální oblasti dočkají investic do armády. V rámci ambiciózního plánu modernizace má do roku 2020 obdržet rekordních 20 bilionů rublů.

Dělá, co může. Samozřejmě, je to ještě chlapík! Plave, cválá, potápí se, opravdu mužné žerty si dovoluje... Samozřejmě, všichni budeme pro něj hlasovat, dokonce i když vůbec nepůjdeme
volit. Samozřejmě, zase bude pracovat jako otrok na galéře pro naše blaho, ironicky poznamenal na adresu Vladimira Putina ruský list VedomostiDělá, co může. Samozřejmě, je to ještě chlapík! Plave, cválá, potápí se, opravdu mužné žerty si dovoluje... Samozřejmě, všichni budeme pro něj hlasovat, dokonce i když vůbec nepůjdeme volit. Samozřejmě, zase bude pracovat jako otrok na galéře pro naše blaho, ironicky poznamenal na adresu Vladimira Putina ruský list Vedomosti | profimedia.cz