Vstup na burzu se guru maďarského fitness nepovedl

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká veřejnost se teprve pomalu seznamuje s takzvanými chytrými potravinami od maďarské společnosti Norbi Update Lawcarb (NUL), na budapešťské burze se tento týden už začalo obchodovat s jejími akciemi. Očekávaný útok investorů ale nepřišel. Při uvedení na trh změnilo vlastníka jen kolem pěti tisíc akcií.

„Věřím tomu, že se mi podaří vybudovat světovou firmu, a dotáhneme to dál než Rubikova kostka,“ sliboval přitom zakladatel firmy Norbert Schobert v září, když se rozhodovalo o vstupu na burzu. V té době v Budapešti představili i novou tvář Norbi Update, bývalou tenisovou hvězdu Andrého Agassiho.

Známý fitness-guru Schobert a jeho neméně známá manželka Réka Rubintová založili značku před deseti lety. Propagují chytré pekárenské výrobky a potraviny se sníženým obsahem sacharidů, bez přidaného cukru, čili s nízkým glykemickým indexem. V Maďarsku patří dvojice do světa celebrit, které často vystupují v bulvárních médiích a jsou hodnoceni kontroverzně. V byznysu se jim ale daří expandovat i do zahraničí, firma otvírá franšízy v desítce zemí.

Premiéra podle analytiků připomíná fiasko

Po Maďarsku, Slovensku a Česku buduje síť i v Rakousku, Německu, Rumunsku, Srbsku, nejnověji mají obchod i v Londýně. Loni společnost dosáhla zisku po zdanění 94,3 milionu forintů.

Na burze stanovili startovací kurz na 990 forintů, což označili analytici za trochu přehnané. Premiéru pak hodnotí jako rozpačitou, blížící se fiasku. Už samotné přípravy na nástup na burzu nebyly příliš optimistické. Manželé, majoritní vlastníci firmy, chtěli z celkového počtu 5,2 milionu akcií zhodnotit až 2,2 milionu kusů, před nástupem na burzu se jim ale podařilo prodat jen 831 tisíc kusů.

Nepřesvědčivá byla i registrace Norbi Update Lawcarb na burze. Dozorující centrální banka ji na pár týdnů dokonce přerušila. Panovaly rozpory mezi tím, co bylo v oficiálních materiálech a slovy Schoberta na tiskové konferenci. Nejasnosti se týkají osudu značek, počtu zaměstnanců i postavení Agassiho.

Maďarská média se mezitím marně pokoušela vystopovat přesnou výšku honoráře amerického tenisty, kolují zvěsti o dvou milionech eur na tři roky. Podle některých zpráv však tato suma zahrnuje celý marketing firmy.