Výbuch v Charkově má tři oběti

Výbuch v Charkově má tři oběti. Foto ze dne útoku (22. února 2015)

Výbuch v Charkově má tři oběti. Foto ze dne útoku (22. února 2015) Zdroj: CTK

Počet obětí nedělního výbuchu na mírovém pochodu v Charkově na východě Ukrajiny vzrostl na tři. V nemocnici dnes podlehl zraněním patnáctiletý chlapec, který utrpěl vážná poranění lebky a byl v kómatu. Oznámily to místní úřady. V Charkově byl dnešek vyhlášen dnem smutku za oběti teroristického útoku, který ukrajinské úřady připisují Rusku.

„Patnáctiletý chlapec, který byl zraněn 22. února při výbuchu u Paláce sportu, dnes v nemocnici zemřel,“ uvedla zástupkyně starosty pro zdravotnictví a sociální věci Svitlana Gorbunovová-Rubanová podle listu Ukrajinska pravda. O život už v neděli přišli policejní důstojník a občanský aktivista, dalších deset lidí výbuch zranil. Stav dvou z nich média označují za velmi vážný.

Silná exploze otřásla Charkovem při začátku nedělního pochodu, během kterého chtěli aktivisté s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Pochodu se zúčastnilo asi 500 lidí.

Policie krátce po explozi zadržela čtyři podezřelé, všechny Ukrajince. Skupina podle tajemníka bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova absolvovala výcvik v Belgorodu v Rusku. U zadržených prý byly zabaveny zbraně, údajně chystali i další útoky ve městě, mimo jiné na tržiště a klub, kde se scházejí vojáci.

Charkov je od bojové fronty s proruskými separatisty vzdálen přes 200 kilometrů.