Výbuch v New Yorku: neexistují důkazy pro terorismus

Následky výbuchu na Manhattanu

Následky výbuchu na Manhattanu Zdroj: reuters

Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
Výbuch na Manhattanu zranil 29 lidí
5
Fotogalerie
Nic zatím nenasvědčuje tomu, že sobotní výbuch na Manhattanu by měl nějakou spojitost s mezinárodním terorismem. Agentuře Reuters to řekl guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo. Zdůraznil však, že vyšetřování je teprve na začátku.

„Výbuch bomby v New Yorku je zjevně teroristický čin, ale není to napojeno na mezinárodní terorismus. Jinými slovy, nenašli jsme žádné spojení s IS a podobně,“ řekl Cuomo.

„Podle toho, co zatím víme, a toho je omezené množství, mohl tyto bomby sestrojit téměř kdokoli a použít mobilní telefony jako časované rozbušky. Návody jsou všude na internetu a hrubost (zpracování), umístění (výbušnin) a relativní neúčinnost výbušnin neukazuje na to, že by v tom hrála nějakou roli nějaká vyspělejší organizace,“ řekl Reuters zdroj z vyšetřování, který si nepřál být jmenován.

Incident podle Cuoma prověřují specialisté Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). „Zjistíme, kdo tyto výbušniny umístil, a potrestáme viníky. Nedovolíme těmto lidem a tomuto druhu hrozeb, aby narušovali náš život v New Yorku,“ řekl guvernér.

Výbuch ve čtvrti Chelsea v sobotu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) zranil 29 lidí. Cuomo informoval, že všichni zranění již byli propuštěni z nemocniční péče, a prohlásil, že jen díky velkému štěstí nikdo nepřišel o život.

Nedaleko místa exploze našli policisté tlakový hrnec spojený s mobilním telefonem, který jako další možnou bombu prozkoumali policejní pyrotechnici. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

K explozi došlo jen několik dní před zasedáním Valného shromáždění OSN, které se bude v New Yorku konat. Cuomo dnes uvedl, že z preventivních důvodů bylo do newyorských ulic vysláno 1000 policistů nad rámec běžných hlídek a zvýšená policejní přítomnost bude ve městě patrná celý příští týden.