Výrazné zpomalení ekonomiky hlásí celá EU

Summit eurozóny

Summit eurozóny

Růst ekonomiky Evropské unie i eurozóny ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil. Hrubý domácí produkt EU i eurozóny ve srovnání s předchozím čtvrtletím stoupl o 0,2 procenta po zvýšení o 0,8 procenta v prvních třech měsících roku. Meziročně pak růst zpomalil na 1,7 procenta z 2,5 procenta v období leden až březen. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Růst byl nižší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali zpomalení růstu v eurozóně ve srovnání s předchozím čtvrtletím na 0,3 procenta a meziročně na 1,8 procenta.

Ke zpomalení přispěl hlavně slabý výkon německé ekonomiky a stagnace ve Francii. Německo, které je největší evropskou ekonomikou, zažívalo od konce finanční krize a globální ekonomické recese hvězdný růst a prudké zpomalení Německa bude mít řetězový vliv i na další země EU.

„Je to mírné zklamání a zrevidujeme naši prognózu pro celý rok ze dvou procent na 1,8 procenta,“ komentoval údaj ekonom Commerzbank Christoph Weil. Slabé bude podle něj i třetí čtvrtletí, protože hlavní ukazatele padají. „Problém je v tom, že stěžejní země mají velmi slabý růst a mohlo by být problémem, pokud tento trend bude pokračovat,“ dodal.

Německá ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nečekaně prudké zpomalení z rychlých úrovní prvních tří měsíců roku. Mezičtvrtletní tempo růstu se propadlo na 0,1 procenta z revidovaných 1,3 procenta v prvním čtvrtletí, což byl nejhorší výkon od propadu z počátku roku 2009.

V meziročním srovnání HDP stoupl o 2,8 procenta po předešlém tempu 5,0 procenta. Růst francouzské ekonomiky se ve čtvrtletí zastavil, zatímco v prvních třech měsících roku ekonomika mezičtvrtletně stoupla o 0,9 procenta.