Vyšetřování v Norsku má teď zjistit, zda existoval další střelec

Policisté na ostrově Utoya

Policisté na ostrově Utoya

Norská policie se při vyšetřování pátečního masakru na ostrově Utöya poblíž Osla zaměří na to, zda bylo více střelců než pouze dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik, který byl zadržen. Zajištěný se už přiznal, že střílel.

Hlavní zatčený podezřelý se policii vzdal bez boje, řekl na tiskové konferenci úřadující policejní šéf Sveinung Sponheim. Střelba na ostrově poblíž Osla podle jeho slov trvala téměř hodinu a půl a policie prý na ostrov dorazila pětačtyřicet minut po jejím začátku.

„Zatím nevíme, zda jednal sám,“ řekl Sponheim o střelci. Podle jeho slov je potvrzeno, že 85 lidí zemřelo při střelbě na ostrově nedaleko metropole a sedm při předcházejícím bombovém útoku v Oslu. S ohledem na to, že několik lidí se stále pohřešuje, podle Sponheima počet obětí může dosáhnout 98.

Policie dopadla protiteroristická jednotka

Policie nyní hledá další možné oběti na ostrově, kde dvaatřicetiletý Nor Anders Behring Breivik v pátek střílel do davu a kde byl také zatčen. Breivik je obviněn i z teroristického bombového útoku, který v Oslu předcházel masakru na ostrově. Podle policie elitní protiteroristická jednotka SWAT z asi 30 kilometrů vzdáleného Osla na ostrov dorazila, když Breivik už delší dobu střílel do lidí. Policistům se prý vzdal okamžitě, jak ho k tomu vyzvali.

Počet zraněných při největší násilnické akci v Norsku od druhé světové války policie dosud neoznámila. Není také zcela jasné, zda Breivik, který podle norských médií byl také členem jednoho místního střeleckého klubu, střílel z jedné automatické zbraně, jak tvrdí policie, anebo měl těchto zbraní více. Policie rovněž dosud nevysvětlila, zda výbušniny, které měla na ostrově najít, si tam schoval Breivik. Policejní šéf Sponheim na tiskové konferenci ale dnes řekl, že na ostrově Utöya nebyly žádné výbušniny nalezeny, přestože v pátek policie tvrdila opak.