Vyšetřovatel tragédie ve Smolensku se postřelil téměř v přímém přenosu

Przybyl dnes tvrdil, že informace, které "protekly" do médií, zhoršovaly spolupráci mezi Polskem a Ruskem. "Bráním čest vojenských prokurátorů a soudců, kteří jsou popisováni jako anachroničtí a neschopní," prohlásil Przybyl.

Przybyl dnes tvrdil, že informace, které "protekly" do médií, zhoršovaly spolupráci mezi Polskem a Ruskem. "Bráním čest vojenských prokurátorů a soudců, kteří jsou popisováni jako anachroničtí a neschopní," prohlásil Przybyl.

(VIDEO) Polští novináři dnes v Poznani zažili mimořádně dramatickou tiskovou konferenci. Postřelil se na ní do hlavy vojenský prokurátor Mikołaj Przybył, který hájil vyšetřování úniků informací kolem letecké nehody u Smolenska, při níž v roce 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński. Prokurátor byl převezen do nemocnice, lékaři poté uvedli, že je mimo ohrožení života.

Przybył na konferenci úniky přes média kritizoval. Tvrdil, že ohrožovaly a zpomalovaly polsko-ruské vyšetřování neštěstí. Obhajoval rovněž kroky vojenské prokuratury v Poznani, týkající se nařčení, že požádala o telefonní záznamy žurnalistů, kteří tragédii zpravodajsky pokrývali.

Odmítl, že by prokurátoři novináře odposlouchávali. Očividně rozrušený Przybył také vyjádřil nesouhlas s plány přesunout vojenské prokurátory pod civilní správu.

V jednu chvíli podle výpovědí požádal o krátkou pauzu k odpočinku. Jen chvíli potom, co poslední novinář odešel, ozval se výstřel. Zvuk zachytily i zapnuté kamery, které zůstaly v místnosti.

Pokus o sebevraždu vojenského prokurátora Mikołaje Przybyła

Reportéři pak Przybyła našli na podlaze v kaluži krve. „Slyšeli jsme hlasité bouchnutí. Šli jsme dovnitř, protože jsme mysleli, že spadla na zem jedna z kamer,“ popisoval událost jeden novinář televizi TVN24.

„Postřelený muž byl stabilizován a jeho život není v ohrožení,“ sdělil médiím ředitel nemocnice Leslaw Lenartowicz. „V tuto chvíli mu lékaři provádějí vyšetření tváře na tomografu, protože má poraněnou lebku v obličejové části,“ dodal.

Nad činem vyjádřil znepokojení prezident Bronislaw Komorowski. Vyzval národní bezpečnostní úřad, aby situaci monitoroval. Generální prokurátor Andrzej Seremet uvedl, že některé kroky prokuratury v Poznani v souladu se zákonem nebyly.