Wall Street zasáhl další armageddon. Německé pivovary nemají dost lahví

Americké akcie opět výrazně oslabily. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite klesly o více než čtyři procenta.

Americké akcie opět výrazně oslabily. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite klesly o více než čtyři procenta. Zdroj: e15.cz

Německé pivovary bojují s nedostatkem lahví. Jejich výroba meziročně zdražila o osmdesát procent.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila plán, na jehož základě se má EU do roku 2030 zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích.
Inflace ve Velké Británii je nejvyšší za 40 let.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Růst spotřebitelských cen v Británii je nejvyšší od roku 1982

Inflace ve Spojeném království vystoupila v dubnu na devět procent. Aktuálně se tak nachází na nejvyšších hodnotách za posledních čtyřicet let. V zemi se prohlubuje výrazný propad životní úrovně obyvatel. Britský deník The Guardian připomíná, že se v dubnu Britům rovněž zdražily účty za energie o 54 procent a průměrná cena benzinu vyskočila na rekordních 1,62 libry, asi 47 korun za litr. Britská centrální banka bude s největší pravděpodobností na svém červnovém zasedání reagovat na současný vývoj dalším zvýšením úrokových sazeb na 1,25 procenta.

EU se chce zbavit závislosti na ruských zdrojích

Rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. To jsou hlavní součásti zveřejněné strategie, s níž chce Evropská komise v příštích letech ukončit závislost Evropské unie na energiích dovážených z Ruska. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř 300 miliard eur, okolo 7,4 bilionu korun. Část z nich chce členským zemím poskytnout v rámci mimořádného fondu obnovy, další část získat například navýšením prodeje emisních povolenek. 

Z trhů a burz 

Americké akcie se mohutně propadly

Burzy s cennými papíry v USA ve středu postihl další masivní výprodej. Investoři se zjevně obávají, že americké hospodářství může letos upadnout do recese. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se propadly o více než čtyři procenta. Dow Jones odepsal 3,57 procenta. Obětí včerejší negativní nálady na trzích se stal například řetězec supermarketů Target Corporation, jehož akcie ztratily téměř čtvrtinu hodnoty. Kolem jednoho procenta ve středu odepsaly také nejsledovanější benchmarky v západní Evropě.    

Německé pivovary nemají lahve

Německé pivovarnictví se potýká s nedostatkem pivních lahví. Důvodem jsou rostoucí náklady na jejich výrobu a chybějící řidiči v nákladní dopravě. Podniky musejí za skleněné lahve platit zhruba o osmdesát procent více než před rokem. „Situace je extrémně napjatá,“ varoval šéf Německé pivovarnické federace (DBB) Holger Eichele v rozhovoru s deníkem Bild a dodal, že problém se týká zejména malých a středních pivovarů. Eichele doporučil spotřebitelům vracet prázdné lahve co nejdříve zpátky do obchodů. Podle federace také může pivo v Německu letos plošně zdražit až o třicet procent kvůli rostoucím cenám energií.     

Tweet dne

Americká streamovací služba Netflix oznámila, že propustí kolem 150 zaměstnanců, tedy necelá dvě procenta své pracovní síly. Společnost tak reaguje na skutečnost, že v letošním prvním čtvrtletí poprvé po více než deseti letech zaznamenala úbytek uživatelů. 

Stane se dnes

  • Americký prezident Joe Biden přijme v Bílém domě švédskou premiérku Magdalenu Anderssonovou a finského prezidenta Sauliho Niinistöa. Budou jednat o přihláškách skandinávských zemí do NATO.
  • Německý parlament hlasuje o balíku úlev, které mají obyvatelům země pomoci vyrovnat se s následky pandemie a prudkým zdražením energií a paliv.
  • Do Španělska se dnes poprvé po téměř dvou letech pobytu ve Spojených arabských emirátech vrátí bývalý král Juan Carlos I.