Z demonstrace na pět let do vězení? Rusko začalo přísněji soudit aktivisty

Protivládní demonstrace v Moskvě v roce 2011

Protivládní demonstrace v Moskvě v roce 2011 Zdroj: sime simon (CC BY 2.0)

V Moskvě začal první soudní proces, v němž je jeden z opozičních aktivistů souzen podle nového kontroverzního zákona. Obviněný Ildar Dadin může být podle právní normy schválené loni v létě odsouzen za opakovanou účast na nepovolených demonstracích až na pět let vězení. Podle opozice je nový zákon protiústavní a útočí na základní demokratické svobody.

Dadin se do neschválené opoziční akce zapojil dvakrát loni v srpnu, jednou v září a znovu v prosinci, kdy spolu se svými společníky zablokoval jednu z menších ulic v centru Moskvy. Zadržen byl koncem letošního ledna, od února je v domácím vězení.

Nové ustanovení ruského trestního zákoníku předpokládá až pětileté vězení pro každého, kdo se nepovolené demonstrace zúčastní nejméně čtyřikrát během šesti měsíců. Dřívější trestní sazba se omezovala na několikadenní, nanejvýš několikatýdenní administrativní tresty.

Zákon prý odporuje ústavě

Podle ruských opozičních politiků je nový zákon v přímém rozporu s ruskou ústavou, která zaručuje svobodu shromažďování. Podle odborného webu Pravozaščita (Právní ochrana) zákon nejen toto právo narušuje, ale je i „tvrdým úderem proti demokratickým svobodám v Rusku“.

Dadinův proces přitom není posledním. Soudu už podle moskevského rozhlasu byla předána žaloba proti disidentům Marku Galperinovi, Irině Kalmykovové a pětasedmdesátiletému Vladimiru Ionovovi. I vůči nim hodlá moskevský soud postupovat s uplatněním nového zákona.