Z italské krize se radují kapsáři a mafie

V Itálii výrazně stoupá drobná kriminalita. Kapsářstvím jsou ohroženi především návštěvníci turistických center. Vzestup však zaznamenaly i vloupání
a krádeže v obchodech

V Itálii výrazně stoupá drobná kriminalita. Kapsářstvím jsou ohroženi především návštěvníci turistických center. Vzestup však zaznamenaly i vloupání a krádeže v obchodech Zdroj: profimedia.cz

Italové začínají mít obavy, že vládní úspory ohrožují jejich bezpečnost. V Itálii v uplynulém roce prudce stoupla méně závažná kriminalita, a to hlavně v turistických rezortech. Policejní odbory dávají vzestup deliktů jednoznačně do souvislosti se škrty v rozpočtech bezpečnostních složek. Lidé navíc v poslední době protestují proti zavírání desítek soudů, jež je rovněž motivované úsporami. Kabinet si ale od tohoto kroku slibuje také větší efektivitu justice.

Ze statistik ministerstva vnitra vyplývá, že celkový počet zločinů nahlášených policii stoupl o pět procent. Mnohem větší vzestup ale nastal u bytových vloupání, krádeží kabelek a kapsářství a odcizení zboží v obchodech.

Množství pouličních krádeží tašek stouplo o čtvrtinu. Zvláště rizikovým místem se přitom stalo pobřežní středisko Rimini, kde se zvýšil počet obětí zlodějů kabelek o sto procent. Vykrádání domů na celostátní úrovni vzrostlo o pětinu, lupiči loni vpadli do dvou set tisíc obydlí.

Vládní úspory znamenají nejen méně peněz pro vnitro, ale také pro spravedlnost. V rámci reorganizace zřejmě skončí tři desítky soudů. Velká vlna nevole se zvedla na jihu, proslulém organizovaným zločinem. „Nenechávejte nás napospas mafii,“ požádal Řím dopisem biskup ve městě Lucera a zvony starodávné katedrály nechal vyzvánět jako během pohřbu.
Místní prokurátor, jenž dostal pohrůžky smrti od mafiánských bossů, zase rozezleně publikoval svoji závěť. Zhruba dvacítka starostů z regionu dala najevo, že je připravená rezignovat.

Vláda přitom už dříve vyňala ze seznamu šest tribunálů na jihu země, aby to nevypadalo, že chce v boji s mafií polevit. „Na místě, jako je toto, je lepší soud mít než nemít,“ konstatoval Gianni Speranza, starosta kalabrijského města Lamezia Terme.