Z nizozemského muzea zmizel obraz Vincenta van Gogha

Obraz Vincenta von Gogha, foto je pouze ilustrační

Obraz Vincenta von Gogha, foto je pouze ilustrační Zdroj: Profimedia

Obraz Vincenta von Gogha, foto je pouze ilustrační
Autoportrét Vincenta van Gogha
Goghovo Pšeničná pole s vyvházejícím sluncem z roku 1889 už vykazuje duševní nerovnováhy
4
Fotogalerie

Obraz Vincenta van Gogha ukradli v pondělí ráno neznámí pachatelé z muzea Singer Laren v nizozemském Larenu východně od Amsterodamu, píše agentura ANP. Muzeum je kvůli epidemii zavřené. 

Obraz Jarní zahrada z roku 1884 byl zapůjčen z muzea v Groningenu pro výstavu Zrcadlo duše, na níž mohli v Larenu do uzavření expozice návštěvníci vidět díla malířů tvořících ve stylu neoimpresionismu, pointilismu, expresionismu a kubismu. Na instalaci výstavy se podílelo amsterodamské Rijksmuseum.

Policie zatím bezvýsledně po pachatelích pátrá. Muzeum Singer Laren bylo zřízeno k prezentaci děl z pozůstalosti amerického sběratele Williama Singera, potomka miliardářské rodiny pittsburghských ocelářů.

Dílo z roku 1884 vyobrazuje ženu ve farní zahradě v nizozemském městě Nuenen, které dnes leží na předměstí Eindhovenu na jihu země. Van Gogh tam bydlel s rodiči, jeho otec na faře působil jako pastor. Ředitel muzea Jan Rudolph de Lorm varoval pachatele, že s obrazem musejí zacházet opatrně, „aby dřív nebo později mohl být nepoškozen znovu dostupný veřejnosti“. Interpol zařadil obraz na seznam ukradených uměleckých děl.

Zloději podle policie pronikli do muzea před rozedněním skrz skleněné dveře, které rozbili. Než policisté zareagovali na signál poplašného zařízení, stačili utéct. Vyšetřovatelé teď hledají svědky a analyzují stopy na místě činu.