Z Rakouska loni odešlo 7400 neúspěšných žadatelů o azyl

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

Rakousko loni opustilo více než 7400 neúspěšných žadatelů o azyl. Přes tři tisíce z nich musely úřady k odchodu ze země donutit, informovala agentura APA. Podle předběžných odhadů mohlo v Rakousku loni žádost o azyl podat až 95 tisíc osob.

Do konce listopadu 2015 z Rakouska odešlo celkem 7424 lidí, kterým místní úřady zamítly žádost o azyl. Dobrovolně zemi opustilo 4384 lidí, zbylé více než tři tisíce musely úřady k odchodu z Rakouska donutit. Více než třetinu z nich Vídeň na základě dublinských pravidel vypověděla do jiné země schengenského prostoru.

Podle takzvaných dublinských pravidel má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je zodpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území. Je to tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Oproti roku 2014 počet neúspěšných žadatelů o azyl, kteří Rakousko opustili, vzrostl podle ministerstva vnitra o téměř 40 procent.

Podle posledních údajů z poloviny prosince v Rakousku do konce listopadu žádost o azyl podalo celkem 85 tisíc lidí. Do konce roku mohlo podle odhadů přibýt ještě dalších 10 tisíc žádostí. V roce 2014 přitom Rakousko zaregistrovalo pouze 28 tisíc žadatelů o azyl, z nichž 38 procentům nakonec ochranu poskytlo.