Z republikánské diskuze se stal duel

Perryho (vpravo) by za prezidentského kandidáta chtělo 27 procent voličů strany, podpora Romneyho je poloviční

Perryho (vpravo) by za prezidentského kandidáta chtělo 27 procent voličů strany, podpora Romneyho je poloviční Zdroj: reuters

Mezi republikánskými kandidáty na prezidenta přituhuje. Více než rok před volbami na sebe výrazně upozornil především texaský guvernér Rick Perry, který současného šéfa Bílého domu označuje za naprostého lháře. Ostře se vymezuje i vůči svému zřejmě největšímu rivalovi v stranickém klání, bývalému guvernérovi Massachusetts Mittovi Romneymu.

Skalní konzervativec Perry a mormon Romney dominovali první ze série tří republikánských debat a zastínili šest zbývajících kandidátů. Přeli se zejména o to, jakým způsobem je možné zajistit v zemi více pracovních míst.

„Faktem je, že jsme v Texasu během posledních tří měsíců vytvořili více míst, než on vytvořil v Massachusetts za čtyři roky,“ prohlásil mimo jiné Perry na adresu oponenta a vyhnul se tak odpovědi na dotaz, zda je většina těchto míst málo placená.

Romney si však nenechal útok líbit. Vpadl do rozhovoru a poznamenal, že Perry těží z ropných nalezišť v Texasu. „Realitou je, že mezi státy jsou rozdíly. Přišel jsem do státu, který měl opravdové potíže. A jsem pyšný na to, co jsme v tak tvrdých podmínkách byli schopni udělat,“ pochlubil se. „Michael Dukakis (někdejší demokratický guvernér Massachusetts) vytvářel místa třikrát rychleji než ty, Mitte,“ nedal se Perry.

Texaský politik se zřejmě svým útočným stylem strefil do vkusu Američanů nespokojených s politikou Baracka Obamy. Podle nedávného průzkumu CNN by ho chtělo za republikánského kandidáta 27 procent tázaných voličů strany, téměř dvakrát více než v červenci před potvrzením jeho účasti v klání. Romneyho podpora je podle průzkumu zhruba poloviční.

Perry svým vstupem do boje poněkud odsunul do pozadí minnesotskou kongresmanku Michele Bachmannovou, dříve považovanou za jednu z favoritek stranických primárek, které by měly začít v únoru. V sondě měla devět procent hlasů.

Hlavní favorité James Richard Perry (61) se narodil v rodině rančerů, po studiu sloužil u letectva a dosáhl kapitánské hodnosti, později se věnoval hlavně zemědělství. Politickou kariéru zahájil v barvách demokratů, k republikánům přešel v roce 1989. Guvernérem Texasu se stal v roce 2000. Willard Mitt Romney (64) pochází z Detroitu. Jednu dobu působil jako mormonský misionář. Pak se věnoval byznysu. Guvernérem Massachusetts byl v letech 2003–2007.