Z vrcholu až na dno. Slovenští nacionalisté vyloučili svého exšéfa Slotu

Ján Slota

Ján Slota Zdroj: profimedia.cz

Ještě před třemi lety byl Ján Slota na politickém vrcholu. Jeho Slovenská národní strana byla součástí vlády Roberta Fica. Následoval ale volební neúspěch a na podzim konec ve vedení strany. Dnes slovenští národovci svého exšéfa vyučili. Důvodem jsou nesrovnalosti v hospodaření strany.

„Rozhodlo o tom dnešní předsednictvo dvoutřetinovou většinou hlasů,“ uvedla mluvčí SNS Zuzana Kohútková. Vyloučení podle ní bylo důsledkem disciplinárního řízení kvůli nehospodárnému nakládání s majetkem strany.

Předsednictvo SNS mohlo Slotu pokárat, odebrat mu funkci, nebo jej vyloučit. Zvolilo tak nejpřísnější možný trest. Prohřešky bývalého předsedy odhalil vnitřní audit hospodaření strany. Podle nynějšího předsedy Andreje Danka Slota přislíbil straně finanční pomoc, pokud budou posíleny jeho pravomoci čestného předsedy. Danko takové „tlačení ke zdi“ odmítl. „Finanční situace SNS je díky členské základně stabilizovaná i bez peněz Jána Sloty,“ prohlásil.

Strana původně očekávala, že Slota se bude podílet na splácení dluhů, které vznikly za jeho vedení. Bývalý šéf strany to ale nakonec odmítl.

Slota také odmítá všechna obvinění předsednictva strany. „Někdo, kdo vylučuje, musí mít k vyloučení i důvod. A tento důvod tam není,“ řekl Slota agentuře TASR.

SNS nyní splácí dluh za kampaň před parlamentními volbami v roce 2012, v nichž strana propadla. Státní příspěvek stačil SNS na úhradu jen asi poloviny dluhu.

Slota, který je známý svými nevybíravými výroky na adresu Maďarů Romů a homosexuálů, svou politickou kariéru zahájil už v roce 1990 jako poslanec československého Federálního shromáždění. V 90. letech byla jeho SNS strana součástí vlády Vladimíra Mečiara, v letech 2006 až 2010 se dostala do vlády sociální demokracie.

Neobyčejný úspěch Obyčejného člověka Igora Matoviče