Z whistleblowera strážce soukromí? Snowden má chránit data ruských občanů

Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: ctk

Bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který minulý týden ve čtvrtek dostal roční dočasný azyl v Rusku, by rádi zaměstnali ruští senátoři. Měl by jim pomoci pracovat na zajištění ochrany soukromých údajů ruských obyvatel.

„Dnes zkontaktuji pana Snowdena a promluvím si s ním o možné budoucí spolupráci,“ řekl agentuře Ria Novosti čeljabinský zákonodárce Ruslan Gattarov, který se o osud amerického uprchlíka zajímal již od začátku. Gattarov je v horní komoře ruského parlamentu zároveň předsedou pracovní skupiny, jež má na starost zajištění soukromí občanů. Snowden by jim prý mohl pomáhat s „ochranou osobních údajů“. „Naším úkolem je najít slabiny v našem systém ochrany soukromých údajů a odstranit je,“ dodal ruský senátor.

Minulý týden ve čtvrtek, jen několik hodin po opuštění tranzitní zóny moskevského letiště, dostal Snowden nabídku k práci i od ruské sociální sítě VKontakte, která je obdobou Facebooku. Spoluzakladatel sítě Pavel Durov mu nabídl, aby rozšířil tým jejich počítačových programátorů.

Američan zatím na žádnou nabídku práce nereagoval. V USA je Snowden viněn ze špionáže kvůli vyzrazení důvěrných informací o monitorovacích programech, které americkým tajným službám umožňují sledovat e-mailové či telefonické aktivity osob i mimo území Spojených států.

Jak uvedl na konci minulého týdne Snowdenův právní zástupce Anatolij Kučerena, americký uprchlík má již bydliště, které s ohledem na jeho bezpečnost zůstane utajené, a nyní přemýšlí, co bude v Rusku během svého pobytu dělat. „Jakmile se rozhodne, co bude dělat, doufám, že to sám oznámí,“ citovala právníka agentura ITAR-TASS.