Za donášení odměna. Slovensko chce občanům platit za odhalení korupce

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Odměnu, kterou běžný zaměstnanec vydělá za jeden a tři čtvrtě roku, chce vyplácet Slovensko za pomoc při odhalování korupce, machinací při veřejných zakázkách nebo podvodech v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů. Zákon připravilo ministerstvo vnitra. Návrh pamatuje také na ochranu před propuštěním.

Nejvyšší odměna za odhalení korupce, jiných trestních činů nebo deliktů dosáhne padesátinásobku minimální mzdy, což v současnosti představuje částku 17 600 eur, zhruba 483 tisíc korun. Předloha také počítá s utajením osobních údajů osoby, která bude úřadům pomáhat.

Podmínkou pro vyplacení peněz bude usvědčení pachatele z nekalého jednání. O výši odměny rozhodne ministerstvo spravedlnosti v závislosti na tom, zda získané informace byly důležité při vyšetřování.

„Zejména zaměstnance coby osoby, které často mají k dispozici důležité informace o protispolečenské činnosti, o které se dozvěděli v souvislosti s výkonem svého zaměstnání nebo funkce, je třeba chránit před případnou odvetou ze strany zaměstnavatele,“ uvedlo ministerstvo vnitra k návrhu zákona.

Nejdříve byli proti

Slovenská média připomněla, že někteří ministři jednobarevné vlády sociálních demokratů premiéra Roberta Fica vyplácení finančních odměn za pomoc úřadům při odhalování protiprávního jednání původně kritizovali. Už v současnosti jsou Slováci povinni nahlašovat korupci a jiné závažné trestné činy, jinak se sami vystavují hrozbě stíhání.

Už minulý týden jeden z nejbohatších Slováků a podnikatel Miroslav Trnka ohlásil rozběh soukromé protikorupční nadace. Oznamovatelům korupce slibuje právní a materiální pomoc.

Jedenašedesáté místo

V loňském světovém žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru, který sestavuje mezinárodní organizace Transparency International, skončilo Slovensko na 61. místě. Česko, kde miliardář Karel Janeček v minulosti založil Nadační fondu proti korupci, obstálo ve zmiňovaném hodnocení lépe než Slovensko.

Vyplácení finančních odměn Slovensko už zavedlo za pomoc při odhalování kartelových dohod. Příslušný zákon platí od začátku července, odměna se může vyšplhat až na 100 tisíc eur, přibližně 2,75 milionu korun.