Za korupci trest smrti. Čína chce odradit od braní úplatků

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Bereš úplatky a zneužíváš své postavení? Čeká tě trest smrti. To vzkázala čínská vláda všem budoucím korupčníkům, když odsoudila bývalého ministra železnic k trestu smrti.

Ministr železnic Liou Č'-ťün byl v Číně ještě donedávna obávanou a mocnou osobou. Byl to on, kdo rozhodoval o tom, kdo dostane tučné vládní zakázky, za to bral úplatky. Během čtvrt století, které ve státních službách působil, podle obžaloby přijal asi 10 milionů dolarů. Dostal za to trest smrti – s podmínkou. Rozsudek byl vynesen v pondělí v hlavním městě Pekingu, oznámila státní agentura Xinhua.

„Zatočím s tygry i mouchami“

Liou je zatím nejvýše postaveným politikem, který byl odsouzen za korupci od nástupu čínského lídra Si Ťin-pchinga k moci letos v březnu. Nový čínský prezident slibuje, že s korupcí v komunistickém státním aparátu zatočí „od tygrů nahoře až po mouchy úplně dole“.

Exministr Liou byl odsouzen k podmínečnému trestu smrti s dvouletým odkladem, doživotně zbaven politických práv a uvržen na deset let do vězení. Jeho osobní majetek bude zkonfiskován. Navzdory verdiktu Liou popraven nebude. Podmínečný trest smrti v Číně většinou v praxi končí doživotním vězením.

Liou byl ministrem železnic od roku 2003. Jeho politickou kariéru ukončilo až podezření z braní úplatků v souvislosti se stavbou vysokorychlostní železniční sítě, která je údajně nejrozsáhlejší na světě. Audity v roce 2010 a 2013 přinesly důkazy o korupci na ministerstvu a letos v březnu, po nástupu nového prezidenta k moci, bylo ministerstvo zrušeno. Jeho agenda byla převedena na ministerstvo dopravy.

Příliš mírný trest?

Kauzu odsouzeného ministra otevřel vloni v prosinci čínský investigativní novinář, který zjistil, že Liou dělá pochybné transakce, zfalšoval svůj akademický titul a své bývalé milence vyhrožoval trestem smrti. Odsouzením Lioua zátah na korupčníky zřejmě nekončí. Podle čínských médií probíhají nejméně dvě další vyšetřování proti vysoce postaveným státním úředníkům.

Čínské komentátory ale rozsudek zklamal – podle nich je příliš mírný. „Jak dlouho bude trvat, než bude zase venku?“ napsal uživatel Clockwork Monkey na síti Weibo, čínské obdobě Twitteru.

„Liou Č'-ťün nebyl odsouzen k smrti, protože kdyby byl, celá parta úředníků by musela zemřít,“ napsal uživatel 2011 Varyag. „Čínské právo je k smíchu!“ dodal.

„Pokud by byl Liou Č'-ťün běžným zaměstnancem železnic a ne ministrem, byl by jeho život také ušetřen?“ ptá se uživatel Concerned about the World's Wellbeing.

Si Ťin-pching si prošel peklem kulturní revoluce, teď bude vládnout Číně